Noodsituatie wegens droogte in 16 Spaanse provincies

door admin
Noodsituatie wegens droogte in 16 Spaanse provincies

De mede-oprichter van het platform SOS Sequía (SOS droogte), José Luis Gallego zegt in de krant 20Minutos ‘perplex te zijn over de passiviteit en het gebrek aan zorgen’ dat wordt geuit door de verschillende autoriteiten in het land. Ook wijst hij erop dat de media wel meer aandacht mogen besteden op dit moment van nood en ‘lijden in stilte’ in verschillende Spaanse provincies. Vooral die provincies die voor hun economie vrijwel uitsluitend afhankelijk zijn van de landbouw, zoals Zamora. 

‘Het lijkt erop dat er wordt gewacht op een toverstokje of op een grote regenbui die in één keer de situatie oplost’, zegt Gallego. Na de historische storm Ana die begin deze week over het land raasde met neerslag is de situatie van de stuwmeren amper met een paar decimeters verlicht. ‘De droogte wordt zodoende een structureel probleem’. 

‘We krijgen dagelijks honderden foto’s en berichten van steeds meer mensen die het ernstige gebrek aan water in verschillende delen van het land illustreren, die in elke provincie weer zijn eigen specifieke karakteristieken en gevolgen heeft’, vervolgt Gallego die graag ziet dat er een ‘voorzorgbeginsel’ wordt toegepast om de structurele droogte het hoofd te kunnen bieden. In dat verband herinnert hij eraan dat de Europese weersvoorspellingen voor de lange termijn geen ‘overvloedige regen’ voorspellen die de normale niveau’s zullen bereiken tot aan de maand april. 

Droogtemeter

Het platform heeft zelf onlangs de eerste ‘Sequiómetro’ gelanceerd. Dit is een tool waarin gegevens staan over de ernst van de droogte in heel Spanje. Elke vijftien dagen combineert dit meetinstrument gegevens van verschillende officiële bronnen om per provincie de situatie gedetailleerder aan te kunnen geven. Uit het eerste bulletin blijkt dat op dit moment 16 provincies ernstig te lijden hebben onder de droogte en er ook echt een noodsituatie heerst. De waterreserves bevinden zich hier op minder dan 37 procent van de maximale capaciteit. 

Wat autonome regio’s betreft gaat het om Murcia, Castilla-La Mancha en La Rioja waar het minste water is opgeslagen. In oktober is hier nauwelijks een derde van de hoeveelheid regen gevallen ten opzichte van het gemiddelde van dezelfde maand van de jaren 1981 tot 2010. De Sequiómetro biedt informatie over de al dan niet noodsituatie in verschillende provincies en welke mate van nood er heerst, de waterreserve van dat moment en de gemiddelde waterreserve in die provincies van de afgelopen tien jaar en het niveau van de waterreserves per autonome regio. Ook is er de ‘droogte-kaart’ van het Spaanse weerinstituut AEMET aan toegevoegd. 

Dit vind je misschien ook leuk