Onrust aan de Costa del Sol vanwege nieuwe generatie criminelen

door admin
Guardia Civil pakt criminelen op

Een recente toename van gewelddadige incidenten veroorzaakt door een nieuwe generatie internationale maffiafiguren baart de autoriteiten aan de Costa del Sol zorgen. Deze regio, bekend om zijn vakantieoorden, wordt nu geplaagd door geweld. De politiediensten klagen over een gebrek aan mankracht en middelen.

Sinds februari zijn er negen schietpartijen geregistreerd, waarvan zes in Marbella en drie in Mijas. Deze gewelddadige uitbarstingen hebben geleid tot vier gewonden. De incidenten markeren een zorgwekkende verschuiving naar roekelozer en gewelddadiger gedrag door criminelen die nieuw zijn in het misdaadcircuit van de regio. Deze nieuwkomers, vaak zonder duidelijke regels of professionaliteit, veroorzaken een significante verstoring van de voorheen relatief geordende misdaadwereld.

De nieuwe criminele generatie

De lokale autoriteiten beschrijven in de krant ABC deze nieuwe criminelen als ‘morralla’, oftewel uitschot, dat zijn criminele vaardigheden opdoet door populaire cultuur zoals de tv-serie ‘Narcos’ en videospellen zoals GTA San Andreas. Deze jonge gangsters, die vaak impulsief handelen, zijn een stuk minder berekenend dan hun voorgangers. “Ze denken dat ze ongestraft blijven en gebruiken om het minste of geringste geweld,” leggen experts uit.

Reactie van de politie: ‘Plan Marbella’

Om de toename van geweld aan te pakken, heeft de nationale politie ‘Plan Marbella’ geïmplementeerd. Dit initiatief omvat de versterking van politie-eenheden, waaronder de Interventie Politie Eenheid en de Preventie en Reactie Eenheid, en de inzet van ondersteunende diensten zoals hondengeleiders en luchtsteun. Dronepiloten zijn ook ingezet om toezicht te houden op hotspots en om drukbezochte gebieden zoals commerciële centra en recreatiezones te bewaken.

Nood aan meer middelen

De lokale politie en de Guardia Civil staan onder druk door de geografische spreiding en het grote aantal inwoners dat zij moeten beschermen. De politievakbonden benadrukken dat er een dringende behoefte is aan meer middelen en personeel. Alleen dan kunnen ze effectief reageren op de nieuwe golf van criminaliteit. “We hebben een politieagent nodig op elke rotonde,” stelt een lokale agent. Hij wijst op de noodzaak van een alomtegenwoordige politieaanwezigheid om de orde te handhaven.

Dit vind je misschien ook leuk