Op autoreis naar Spanje? Check deze verkeersregels voordat je op pad gaat

door admin
Roadtrip Spanje verkeersregels

Een roadtrip naar Spanje is dé manier om van allerlei mooie uitzichten te genieten. Echter, bij het rijden door Spanje komen ook verschillende verkeersregels kijken. Door je vooraf te informeren verminder je het risico op een boete van de Spaanse politie.

In dit artikel vertellen we je over belangrijke verkeersregels die je moet weten!  

Geen (te) dikke jassen

Als je rond de zomervakantie naar Spanje gaat, zal het niet mogen dragen van een dikke jas achter het stuur waarschijnlijk geen probleem zijn. Maar tijdens de koudere seizoenen is het wel vervelend dat het niet is toegestaan om hele dikke jassen in de auto te dragen. Dit hindert namelijk je bewegingsvrijheid en kan daarnaast zorgen voor gevaarlijke situaties, aangezien het ruimte creëert tussen je lichaam en je gordel. Hierdoor kan je gordel je minder goed kan beschermen tijdens een botsing.

Zet je viervoeter goed vast

Als je huisdier mee op reis gaat, is het wel belangrijk om deze goed vast te zetten. Je hond (of kat) kan anders zorgen voor afleiding tijdens je reis, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Het is daarom verplicht om je huisdier in een reismand, kennel of met een veilig vastgezet tuigje te vervoeren door Spanje.

Geen activiteiten tijdens het rijden

Tijdens het rijden een sigaretje roken, je make-up aanbrengen of iets uit het dashboardkastje pakken: in Spanje kan je hier een stevige boete voor krijgen. Je mag je tijdens het rijden niet laten afleiden door je beeldschermen in de auto. Ook eten en drinken achter het stuur is een no go.

Houd een reservebril bij de hand

Niet verplicht, maar wel aan te raden volgens de ANWB: een extra bril! Als je een bril of lenzen draagt heb je waarschijnlijk beperking code 01 op je rijbewijs staan. Als je bril tijdens de reis kapot gaat, kan je slechte zicht zorgen voor gevaarlijke situaties. In zo’n geval is het belangrijk om een reservebril bij je te hebben om onveilige situaties (en eventuele discussie met de lokale politie) te voorkomen. 

Overige kledingvoorschriften

In Spanje is het qua kleding niet alleen verboden om een te dikke jas achter het stuur te dragen. Ook badkleding, teenslippers, bergschoenen of blote voeten zijn niet toegestaan als je door het land heen rijdt. Het gaat er vooral om dat de kleding of het schoeisel dat je draagt je bewegingsvrijheid achter het stuur niet belemmert en zodoende voor gevaarlijke situaties zorgt.

Veilig op pad

Voor veel Nederlanders is Spanje een geliefd vakantieland. Ga je met de auto op reis? Zorg er dan wel voor dat je bekend bent met de lokale regels en gebruiken. Zo verminder je de kans op gevaarlijke situaties en kan je op en top genieten van je Spaanse roadtrip!

Lees ook: Dit zijn de meest merkwaardige overtredingen van de verkeersregels in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk