Bij Spanje denken veel mensen aan een zonvakantie met strand en zee of op zijn minst een fijn zwembad. Wie voor zo’n vakantie gaat, is meestal geneigd om vooral badkleding mee te nemen, aangevuld met wat prettig zittende casual kleding. Maar vergeet niet dat Spanje veel meer te bieden heeft en dat het weer er buiten het hoogseizoen ook wel eens wat minder fraai is. Bovendien kan het er ’s nachts tamelijk fris worden. Houd hier dus rekening mee wat je kledingkeuze betreft als je je koffers inpakt.
Niet in badkleding de stad in
In een stad als Málaga hoef je niet ver te lopen om vanaf het strand naar de binnenstad te lopen. Het is echter niet de bedoeling dat je in je badpak of met ontbloot bovenlijf door het centrum gaat paraderen. Zelfs slippers zijn eigenlijk ‘not done’. In het verleden werd dit nog wel getolereerd, maar de inwoners van de stad zijn het gedrag inmiddels zo zat dat nu een boete van 750 euro geldt voor wie zonder shirt door de stad loopt. Wil je de beroemde kathedraal van de stad bezoeken, houdt er dan rekening mee dat je hier nog een stap verder zult moeten gaan qua kledingkeuze. Korte broeken zijn daar bijvoorbeeld niet toegestaan. Daar staat tegenover dat met de zogenoemde cargobroeken heren uiteraard wel welkom zijn. Dit type broek wordt vaak gekozen vanwege de hoge mate van comfort in combinatie met het zeer sterke materiaal. Perfect dus voor op vakantie!
Lagere temperaturen en stevige wind
Waar het in de zomermaanden gemakkelijk veertig graden kan worden in het zuiden van Spanje, zijn de temperaturen in de winter vergelijkbaar met die bij ons op een doorsnee lentedag. Overdag, wel te verstaan. In de avond en nacht kan het aardig afkoelen en als het dan ook nog eens stevig waait, ben je blij als je wat kleding ingepakt hebt die hier goed tegen bestand is. Als vuistregel kun je aanhouden dat een jas die je hier in de lente of herfst zou dragen, daar ook prima voldoet. Er zijn voor zowel dames als heren jassen te vinden die je goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden beschermen, zonder dat je er meteen in loopt te puffen van de hitte. Het gaat namelijk niet zo zeer om het beschermen tegen de kou, maar wel tegen regen en wind. De wind en luchtvochtigheid doen het namelijk kouder lijken.