De bekende Spaanse schrijver Alberto Vázquez-Figueroa deed zijn uitvinding 28 jaar geleden. Zijn systeem maakt het ontzilten van zeewater mogelijk, terwijl tegelijkertijd energie wordt opgewekt. Het is het enige ontziltingssysteem dat geen energie consumeert, maar produceert en waarmee het mogelijk is ongelimiteerd drinkwater te verkrijgen tegen vrijwel geen kosten.
Besparing van 15 miljard euro op jaarbasis
Figueroa vertelt in de Youtube-video van Hope (ook te zien op deze pagina) die drie jaar geleden is geplaatst en nu nog steeds actueel is, dat vier van de belangrijkste professoren van de technische universiteit in Madrid zijn systeem hebben onderzocht en concludeerden dat Spanje 15 miljard euro op jaarbasis zou kunnen besparen en het hele land zou kunnen irrigeren met zijn vinding.
Van zowel de hoofdingenieur ontzilting van het bedrijf ACS en van de directeur van Acuamed kreeg de schrijver te horen dat ze zijn systeem perfect kenden, maar dat het hen niet werd toegestaan het in gebruik te nemen.
Eindelijk groen licht van regering
Eind jaren 90 besloot de regering van Spanje het systeem te ontwikkelen, waarvoor eerst een uitbgebreid onderzoek gedaan moest worden. Na 9 jaar van onderzoek en ontwikkeling waarin 6 miljoen euro werd gestoken, werd de levensvatbaarheid van het ontziltingssysteem gecertificeerd. Uiteindelijk startte in 2006 het proces om de eerste ontziltingsinstallatie in Almería te bouwen.
Installatie kon meeuwen elektrocuteren
Een paar maanden later op 16 juni 2006, op het moment dat de grote ontziltingsfabriek van start zou gaan, publiceerde de toenmalige minister Cristina Narbona in staatsbulletin BOE een bevel dat de ontziltingsinstallatie van Vázquez niet geïnstalleerd kon worden omdat ze meeuwen konden elektrocuteren. “Terwijl er geen enkele elektriciteitskabel was”. Figueroa vervolgt: “Nu is Narbona, gek genoeg, ere-secretaris van de huidige regeringspartij PSOE”.
“Speculeren met water levert veel geld op”
Hierover zei Figueroa in 2007 al in de krant El Mundo: “op het laatste moment kwam de milieuminister onder grote druk te staan en werd het project stopgezet. Cristina Narbona heeft niets gedaan om het waterprobleem in Spanje op te lossen. Niets! Er wordt veel gesproken over vastgoedspeculatie, maar speculeren met water levert veel meer geld op.”
Nog steeds onvoldoende ontziltingsinstallaties
Vervolgens gaf Narbona opdracht om 24 ontziltingsinstallaties te bouwen voor miljarden euros. “Tot nu toe hebben die niet gefunctioneerd of functioneren op 1 of 5%, ze zijn een ruïne”, aldus Figueroa. Er kwam enorm veel geld terecht bij de grote bouw- en installatiebedrijven zoals OHL of ACS.
Vervolgens blijft de EU eisen dat de dure – met Europees geld gefinancierde – ontziltingsinstallaties in Spanje in werking worden gezet. Ondertussen werd de echtgenoot van Narbona, Josep Borrel, enige tijd later aangesteld als bestuurder van Abengoa voor 3 ton per jaar. Abengoa is een van de bedrijven die flink heeft verdiend aan de ontziltingsinstallatie-contracten op basis van Europees geld.
Gerechtelijk onderzoek naar openbaar waterbedrijf
Enige jaren later werd gerechtelijk ingegrepen in het publieke bedrijf Acuamed naar aanleiding van de onthulling van een groot corruptieschandaal rond de verkoop van concessie voor ontziltingsinstallaties in ruil voor gunsten. “En ze verkopen het water 10.000 keer duurder dan het nodig is”, concudeert Figueroa.
Figueroa’s systeem
Zijn systeem, heel simpel uitgelegd, bestaat uit het ’s nachts pompen van water naar de top van een 400 tot 600 meter hoge berg die dicht bij zee ligt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van windenergie. De nacht is het moment waarop het nationale elektriciteitsverbruik erg laag is. Veel van de elektriciteit gaat dan verloren door de moeilijkheid het op te slaan. De volgende dag op het moment dat er weer vraag naar elektriciteit is, wordt het zeewater door een 400 meter hoge leiding naar beneden gelaten, zodat er elektriciteit wordt opgewekt. Met de druk van de waterkolom wordt door het plaatsen van een omgekeerde osmose membraan vers water geproduceerd. Tegen vrijwel geen kosten.
Figueroas legt uit dat het wereldwijde patent op dit systeem vrij in gebruik is voor arme landen die het kunnen implementeren zonder er iets voor te hoeven betalen.
Elektriciteit moet duur zijn
In 2016 probeerde Figueroa het project opnieuw te lanceren. Het antwoord van de toenmalige minister Soria van Energie was dat het nodig was dat de elektricteit duur was.”Maar waarom? Leg het me uit, maar dat was Soria’s antwoord. Drie maanden later werden met de publicatie van de Panama Papers zijn vuile zaakjes ontdekt en trad hij af als minister”, zegt Figueroa.
Ondanks alle informatie geen rechtszaak
De schrijver heeft inmiddels alle informatie die hij heeft over zijn vinding en alle bijkomende processen en contacten in handen gegeven van rechter Eloy Velasco die de zaak Acuamed onderzoekt. “Hij heeft het, maar waarom is die rechtszaak er tot nu toe niet gekomen? Ze bedreigen me, ook met de dood, per telefoon, omdat ik zeg wat ik zeg. Mijn antwoord is dat ik 9 oorlogen heb meegemaakt waar echt op me werd geschoten, val me niet lastig.
Figueroa wijst op economische en politieke belangen die in de weg staan van zijn gratis ontziltingsinstallatie. In zijn pogingen om de levensvatbaarheid van het project aan te tonen, stak hij al zijn geld dat hij verdiende als bestsellerauteur. Hij nam zelfs afstand van een van zijn huizen in Madrid en van zijn boot op Lanzarote om het te financieren.
“Alles in dit land is geld en politiek”
Als veelzeggende anekdote vertelt hij eens gesproken te hebben met de algemeen directeur van de openbare watermaatschappij van Murcia om hem gratis en onuitputtelijk water aan te bieden. “Weet je wat hij zei? Dat ze liever het water van de Ebro hebben dat via een omleiding wordt overgeheveld in de rivier de Segura. Alles in dit land is geld en politiek”.
Hij vervolgt: “Als er geen water is, zal de Murciaanse landbouw instorten; golfbanen of urbanisaties kunnen er niet omheen worden gebouwd; toerisme zal uiteindelijk naar de verdoemenis gaan. En dit alles zal op de lange termijn de banken schaden. Zoals ik ooit tegen een groep uitvinders zei: “Als je wilt weten hoe succesvol je uitvinding zal zijn, vraag dan nooit wie er baat bij heeft. Vraag jezelf altijd af wie er pijn van zal ondervinden”.
Meer over de uitvinder
Javier Vázquez-Figueroa werd in 1936 geboren in Tenerife en groeide als wees op in de Sahara onder de hoede van zijn ooms. Zijn jeugd was doordrenkt van de avonturen van Conrad, Melville en Jules Verne. Hij was duiker bij zijn leraar Jacques Cousteau en oorlogscorrespondent voor TVE.
Dringend moedige oplossingen nodig
De conclusie in de video van klimaatbeweging Hope luidt: “De klimaatcrisis verveelvoudigd de extreme droogtes in de hele wereld. De VN waarschuwt dat de situatie alleen maar slechter wordt en dat het gebrek aan water miljoenen mensen dwingt te kiezen tussen migreren of sterven. Het is tijd om met moedige oplossingen te komen tegen deze ernstige bedreiging op wereldschaal.”