L´Horta Sud in Valencia bezwijkt onder DANA modder: helft van riolering verstopt

door admin
met modder bedekte spullen Paiporta

In Paiporta, een gemeente in de regio L’Horta Sud van Valencia, worstelen bewoners en gemeentewerkers met een gigantisch probleem in de vorm van modder. De DANA-overstromingen van eind oktober hebben ervoor gezorgd dat de helft van het rioleringssysteem nu volledig is verstopt met modder en puin.

Het ministerie van Ecologische Transitie schat dat er tussen de vier en vijf miljoen kubieke meter modder door de straten van de regio is gestroomd – genoeg om een snelweg van Madrid naar Instanboel te asfalteren.

Modder verstopt rioleringen, vuilwater loopt terug

Ruim 51% van het rioleringssysteem in L’Horta Sud, een gebied met een half miljoen inwoners, is nu geblokkeerd. In Paiporta is de situatie bijzonder nijpend: van de 78 kilometer riolering in de stad is maar liefst 97% verstopt. Buurtbewoonster Carmen ervaart de gevolgen dagelijks: bij het doorspoelen van haar toilet komt het vieze water uit de badkuip omhoog. De modder is in de meeste rioleringen inmiddels zo hard geworden dat water niet meer door de leidingen kan stromen, met alle gevolgen van dien.

Onvoldoende middelen voor verwijdering van modder

Om de verstopping aan te pakken, zijn 130 zuigwagens bezig de modder te verwijderen, maar dat is lang niet genoeg. Het proces begint met het oplossen van de modder met water onder hoge druk. Daarna wordt deze afgevoerd naar tijdelijke opslaglocaties. Er wordt gezocht naar permanente plekken, zoals oude steengroeven, waar de modder kan worden gedumpt. De situatie is zorgelijk omdat de modder inmiddels vermengd is met rioolwater. Als er niet snel wordt ingegrepen kan dat leiden tot gezondheidsrisico’s.

Lokale besturen en bewoners nemen zelf initiatief

De situatie in Paiporta leidt tot frustratie onder bewoners en lokale politici. Burgemeester Maribel Albalat heeft al meerdere keren om hulp gevraagd, maar die laat op zicht wachten. Sommige bewoners huren daarom op eigen initiatief bedrijven in om hun garages schoon te maken en te desinfecteren, in een poging om weer enige vorm van normaliteit terug te krijgen. Ook in andere gemeenten, zoals Benetússer, nemen bewoners zelf het heft in handen door modder in grote bouwzakken te verzamelen, wachtend op een oplossing. Ondertussen wijst onderzoek van experts van het CSIC uit dat de in het rioolstelsel opgehoopte modder mogelijk nog schadelijker is dan het water zelf. Deze zet zich vast en beschadigt zo de infrastructuur.

Politieke discussies

Ondertussen blijft de politieke discussie rond de aanpak van de moddermassa’s voortduren. Het onderzoeksinstituut CSIC start een studie naar de impact van de vervuiling op de omgeving. Echter, zelfs dit leidt al tot politieke onenigheid over de kosten en verantwoordelijkheden. Bovendien waarschuwen experts voor lange termijn risico’s door blootstelling aan de modder. Een wolk van stofdeeltjes in de lucht zal naar verwachting maandenlang blijven hangen, zowel in het zwaarst getroffen gebied als in omliggende gemeenten. Voor de inwoners van Paiporta en omgeving blijft de vraag voorlopig echter heel simpel: hoe komen we van de modder af?

Lees ook: Afvalwater dreigt milieuramp in Valencia te veroorzaken

Dit wil je misschien ook lezen