Penélope Cruz sinds kindertijd achtervolgd door amaxofobie: wat is het?

door admin
penélope cruz

Penélope Cruz haalt deze dagen de kranten vanwege een mogelijke Oscarnominatie voor de beste bijrol in een biografische film over Formule 1-team Ferrari . Wat niet veel mensen weten is dat de wereldberoemde actrice in haar dagelijks leven hinder ondervindt van de kwaal amaxofobie.

Volgens onderzoek van de Fundación CEA lijdt 28 procent van de automobilisten aan rijangst, een ander woord voor deze kwaal. De 96e editie van de Oscaruitreikingen vindt plaats op 10 maart. Het zou voor Penélope Cruz haar vijfde nominatie zijn. De Spaanse speelt in een biografische film over Enzo Ferrari de rol van zijn echtgenote, Laura Garello. De film gaat over de bedenker van het Italiaanse sportwagenmerk en het gelijknamige Formule 1-team.

Lees ook: ‘La Sociedad de la nieve’ gaat Spanje vertegenwoordigen bij de Oscars

Penélope’s angst voor autorijden

Met haar rol maakt Penélope Cruz deel uit van een van ’s werelds meest iconische verhalen over de autosport. Toch heeft de actrice in een interview met de Amerikaanse editie van Elle bekend dat ze rijangst heeft. Haar amaxofobie heeft een duidelijke oorzaak. Als kind was ze getuige van een ongeluk met haar zusje Monica, die voor haar neus werd aangereden door een auto. De actrice spreekt over een groot trauma. Ze zag dat haar zusje het bewustzijn verloor en verlamd in het ziekenhuis belandde. Cruz zegt in het interview dat ze waarschijnlijk “hysterisch zou worden” als ze weer zo’n ongeluk zou zien gebeuren.

Hoe amaxofobie overwinnen?

Amaxofobie is de irreële angst voor voertuigen, met name auto’s. Het kan angst en zelfs paniekaanvallen veroorzaken op het moment dat iemand denkt dat hij achter het stuur moet kruipen of wanneer die aan het rijden is. Het heeft niks te maken met momenten van onzekerheid die een bestuurder soms ervaart in lastige verkeerssituaties. Bijvoorbeeld bij het rijden in een drukke stad of in het donker.

Rijangst is een probleem dat kan worden overwonnen met de hulp van een specialist. Een psycholoog kan helpen de angst voor autorijden onder ogen te zien en te overwinnen. Ook een rijverbeteringscursus kan helpen om meer vertrouwen te krijgen achter het stuur. Van de rijangst van Penélope Cruz is in de film niks te merken. De Spaanse steractrice steelt de show in verschillende scenes en kan hopen op haar vijfde Oscarnominatie.

Lees ook: Autorijden in Spanje? Zorg dat je de regels kent

Dit vind je misschien ook leuk