Pinautomaten verdwijnen uit kleine Spaanse dorpen

door admin
Pinautomaten verdwijnen uit kleine Spaanse dorpen

In de regio Los Pedroches ligt het dorpje Conquista, even ten noorden van Córdoba. Tot voor kort was dit een van de weinige dunbevolkte regio’s waar de dorpsbewoners nog gewoon contant geld konden pinnen. Maar voor hen, en binnen afzienbare tijd ook voor andere dorpelingen uit deze regio, is de mogelijkheid om dicht bij huis geld op te nemen verleden tijd omdat banken de deuren sluiten en pinautomaten verdwijnen.

Dat houdt in dat voor het opnemen van geld een afstand van minimaal vijftien kilometer moet worden afgelegd. Geen makkelijke opgave voor de oudere inwoners die zich hiermee gedwongen voelen hun pincode af te geven aan iemand die in de gelegenheid is om voor hen geld op te nemen. De burgemeester van Conquista ziet een oplossing van het probleem in een mobiele geldautomaat die om de zoveel tijd de lege dorpen aandoet.

Steeds minder geldautomaten in de afgelopen tien jaar

Het verdwijnen van de banken uit de landelijke gebieden begon al een aantal jaar geleden. In 2017 beschikte de helft van de kleine Spaanse dorpen al niet meer over een bankfaciliteit. Dat betrof toen al meer dan 4 duizend landbouwkernen waar in totaal 1,25 miljoen mensen wonen. In de afgelopen tien jaar werden in Spanje bijna 18 duizend banken gesloten.

De ‘ofibus’

De provincie met de minste bankautomaten is Salamanca waar maar twee op de tien dorpen een bankfiliaal heeft. In het dorpje Bañobárez doen de 300 bewoners het al twintig jaar zonder bank. Hier komt twee keer per maand een busje van Santander langs met een mobiele pinautomaat. Ook Bankia voorziet in de behoefte van een mobiele service om met name de oudere inwoners uit de dorpen de mogelijkheid te bieden om contant geld te pinnen. Bankia doet dit met twaalf mobiele bankfaciliteiten, de ‘ofibus’, waarmee in 373 dorpen uit heel Spanje zo’n 250 duizend mensen een paar keer per maand toch geld op kunnen nemen.

Ondanks de ofibus is er nog een aanzienlijk aantal dorpen dat het zonder bank moet doen. Het dorpje Martín de Yeltes is daar een voorbeeld van, waar sinds november van het afgelopen jaar de mobiele bank niet meer langskomt. Ouderen moeten nu zeven kilometer verderop geld gaan pinnen en zijn daardoor vaak afhankelijk van de goodwill van anderen.  

Toegankelijk voor iedereen

Het Netwerk voor Landelijke Ontwikkeling (REDR) is van mening dat bankfaciliteiten voor iedereen in Spanje toegankelijk moeten zijn en zoekt daarom samenwerking met overheden en bedrijven om ervoor te zorgen dat geen enkel dorp het meer zonder deze financiële dienstverlening hoeft te doen. Volgens de REDR mag er niet langer gesproken worden over leegloop van dorpen als er tegelijkertijd niets ondernomen wordt om het isolement van de dorpelingen tegen te gaan.  

Dit vind je misschien ook leuk