Op zondag 2 februari worden in meer dan 70 Europese steden protesten gehouden om aandacht te vragen voor de bescherming van Spaanse jachthonden. Jaarlijks worden in Spanje minstens 50.000 jachthonden gedumpt en gedood, en de situatie blijft verontrustend.
De protesten maken deel uit van de campagne ‘No A la Caza (Nee tegen de Jacht). Die richt zich op de ernstige situatie van de Spaanse jachthonden. Deze honden worden vaak onder slechte omstandigheden gefokt en gehouden, en aan het einde van het jachtseizoen in februari worden ze massaal gedumpt. Veel van deze honden overleven het niet. De demonstraties in Europa moeten de aandacht vestigen op de noodzaak voor Europese wetgeving die deze honden beter beschermt.
Druk op Europa voor wetsvoorstel
De hoop voor betere bescherming van Spaanse jachthonden ligt nu bij Europa. De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel gepresenteerd voor de bescherming van honden en katten, inclusief jachthonden. Het voorstel ligt momenteel bij het Europees Parlement, waar tot 4 februari amendementen kunnen worden ingediend. Activisten hopen dat het wetsvoorstel jachthonden niet uitsluit van bescherming, zoals eerder gebeurde in Spanje. Dat land sloot sloot jachthonden uit van de nieuwe nationale dierenbeschermingswet.
“Wij pleiten ervoor dat in Europa dezelfde bescherming en regels gelden voor álle honden, zonder uitzonderingen. Onze hoop is gevestigd op Brussel om het welzijn van Spaanse jachthonden te waarborgen,” zegt Chantal Kotte, voorzitter van het GalgoPodenco Platform.
Protesten in en buiten Spanje
Het Spaanse platform No a la Caza organiseert zondag protesten in 44 Spaanse steden. Daarnaast houden dierenrechtenorganisaties solidariteitsacties in meer dan 30 steden in landen als Nederland, Italië, Duitsland, België, Kroatië, Slovenië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In totaal hebben 543 Spaanse en 25 internationale organisaties zich aangesloten bij de campagne.
Het protest in Utrecht begint zondag om 13:00 uur op het Jaarbeursplein. Iedereen, inclusief honden, is welkom om zich aan te sluiten en een stem te geven aan de Spaanse jachthonden. Het doel is dat de honden de bescherming krijgen die ze verdienen. Chantal Kotte, voorzitter van het GalgoPodencoPlatform: “Het mag voor Brussel niet te missen zijn dat hondenleed en de nood en hoop op wettelijke bescherming voor de Spaanse jachthonden leeft bij veel mensen in Europa. Als de straten zich vullen horen onze volksvertegenwoordigers dat mee te nemen in hun beslissingen.”