Ronald Koeman ontslagen bij FC Barcelona

door admin
Ronald Koeman ontslagen bij FC Barcelona

Daar kwam het team aan na de zoveelste nederlaag, ditmaal tegen de Madrileense club Rayo Vallecano waartegen geen enkel doelpunt werd gescoord. Afgelopen zondag nog werd Koeman belaagd door Barça-fans, toen hij het thuisstadion verliet na verlies in ‘el Clásico’ tegen Real Madrid. 

Koeman verruilde Nederlands elftal voor FC Barcelona

Koeman trad in augustus 2020 aan bij FC Barcelona en verving daarmee de toenmalige trainer Quique Setién. Die werd door de club ontslagen na een 2-8 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League in Lissabon.

Voor zijn aanstelling bij FC Barcelona verliet Koeman zijn functie als bondscoach van het Nederlands elftal. In zijn contract met de KNVB had de voormalige Barça-speler al laten opnemen dat hij het Nederlands elftal mocht verlaten voor een eventueel trainerschap bij FC Barcelona. 

Vooral succesvol als speler

Als speler van FC Barcelona zorgde Koeman in 1992 voor de winst van de eerste Europa Cup 1 in het Wembley stadion in Londen. Sindsdien ontstond er een speciale relatie tussen de Spaanse club en de Nederlandse trainer. Zijn trainerscarrière bleek echter minder succesvol dan zijn spelerscarrière waardoor Koeman nu zonder pardon door de club op straat is gezet.

De huidige raad van bestuur onder leiding van Joan Laporta heeft nooit volledig achter de aanstelling van Koeman gestaan, maar zag dit als een erfenis van de voormalige voorzitter Josep Maria Bartomeu, die precies een jaar geleden door Barça aan de kant werd gezet. 

Vertrek drie sterspelers

De situatie waarin Koeman terecht kwam bij FC Barcelona heeft bepaald niet bijgedragen aan een succesvolle carrière. Na het vertrek van sterspelers Lionel Messi, Antoine Griesman en Luis Suarez werd Koemans verzoek ingewilligd en kwamen Mephis Depay, Eric García en later ook Luuk de Jong naar Barcelona. Zij hebben onder leiding van Koeman het vertrek van de genoemde sterspelers echter niet weten te compenseren. 

Ontslag onvermijdelijk

Na het dramatische 3-0 verlies in de Champions League-wedstrijd op 29 september tegen de Portugese club Benfica leek het doek voor Koeman al te zijn gevallen. Toch besloot Laporta toen vertrouwen te houden in Koeman voor de aankomende wedstrijd tegen Atlético. Maar ook in die wedstrijd werd geen enkel doelpunt gescoord en ging de winst met 2-0 naar de Madrilenen.  

Het verlies tegen Rayo Vallecano blijkt voor Laporta dan toch de druppel te zijn en is er alsnog een einde gekomen aan de veertien maanden durende trainerscarrière van Ronald Koeman bij ‘zijn’ club FC Barcelona. 

Dit vind je misschien ook leuk