Schokkend geval van dierenmishandeling in Spanje aan het licht gebracht

door admin
Schokkend geval van dierenmishandeling in Spanje aan het licht gebracht

Een varkenshouderij in Burgos, voorheen erkend met keurmerken voor dierenwelzijn, blijkt nu het toneel te zijn van "een van de ergste gevallen van dierenmishandeling ooit beschreven in Spanje".

Ook is gebleken dat deze macroboerderij met 5.000 varkens aan verschillende Spaanse bedrijven levert, die onder het keurmerk ‘dierenwelzijn’ vleesproducten produceren. Die producten brengen ze vervolgens op de markt waar ze vervolgens worden verkocht in supermarkten door heel Europa (inclusief Spanje).

De wantoestanden op de boerderij in Quintanilla del Coco zijn onthuld door een onderzoek van het Observatorio de Bienestar Animal (OBA). Daaruit blijkt volgens de krant El Periodico dat honderden dieren in erbarmelijke omstandigheden verkeren.

Verschrikkelijke omstandigheden

De opnames tonen dieren met ernstige verwondingen, vervormingen en omringd door wormen en ratten. Er zijn zelfs beelden van stervende biggen naast dode en ontbindende dieren en rottende varkensresten naast lege bierflessen. Op de opnames is ook te zien hoe werknemers bier over zwaargewonde biggen gieten en de dieren herhaaldelijk slaan met een hamerachtig stuk gereedschap.

De exploitant van de boerderij is de burgemeester van het dorp en is aangeklaagd wegens vermeende dierenmishandeling. Verder is de onderneming die verantwoordelijk is voor de distributie van het vlees van de boerderij veroordeeld wegens misleidende reclame. Een onderzoek is ingesteld door de rechtbanken van Lerma.

Reacties

Tot op heden hebben de betrokken partijen geweigerd commentaar te geven op de zaak. Supermarktketen Lidl heeft bevestigd dat Campofrío, een van hun leveranciers, het contract met deze boerderij vorig jaar september heeft beëindigd. Andere betrokken bedrijven, waaronder een Catalaans bedrijf, hebben nog niet gereageerd.

Eerder onderzoek naar dierenmishandeling

Dit is niet de eerste keer dat deze dierenrechtenorganisatie gevallen van dierenmishandeling in Europese veehouderijen aan het licht brengt. Vorig jaar onthulde de organisatie vergelijkbare gevallen in pluimveebedrijven, waaronder kippenboerderijen in Tarragona en Sevilla. Wel is dit de eerste keer dat dierenmishandeling aan het licht komt in een varkensboerderij die gecertificeerd is met het Welfair-keurmerk.

Oproep tot actie

Naar aanleiding van de beelden eist de organisatie onmiddellijke sluiting van de boerderij, directe actie van de betrokken instellingen en bedrijven, ontslag van de burgemeester van de gemeente Burgos die ook eigenaar is van de boerderij, en een voorbeeldige veroordeling wegens de slechte behandeling van de dieren. “Dit is een van de ernstigste gevallen van dierenmishandeling die we tot nu toe in Spanje hebben gezien”, zegt Julia Elizalde, woordvoerster van het Observatorio de Bienestar Animal.

Lees ook: De grenzen in zicht voor Spaanse macroboerderijen

Dit vind je misschien ook leuk