Shakira geeft toe belastingfraude te hebben gepleegd

door admin
Shakira geeft toe belastingfraude te hebben gepleegd

Het proces is besloten vóór het begin nadat de partijen tot een overeenkomst zijn gekomen. De zaak had betrekking op zes gevallen van belastingfraude tussen 2012 en 2014. Shakira, die oorspronkelijk acht jaar gevangenisstraf riskeerde, heeft een straf van zes maanden voor elk van de zes misdrijven aanvaard, in ruil voor het betalen van een boete van 7,3 miljoen euro. Ze heeft verklaard dat ze al 60 miljoen euro heeft betaald voor een andere zaak uit 2011, die niet via strafrechtelijke weg wordt geopend.

Zangeres bekend schuld

De zangeres, die kort in de rechtbank verscheen, beperkte zich tot het erkennen van de feiten en straffen. Op de vraag van de rechter of ze de feiten en overeengekomen straffen erkend, antwoordde ze kortweg met ‘ja’. Daarmee werd het proces afgesloten.

Zodoende heeft ze toegegeven dat ze 2012 en 2014 belasting heeft ontdoken en gaat ze akkoord met zes maanden gevangenisstraf voor elk fiscaal misdrijf. Ze zal echter geen gevangenisstraf uitzitten, aangezien de opgelegde straffen minder zijn dan een jaar.

Waarvan werd Shakira beschuldigd?

De Spaanse belastingdienst beschuldigde haar ervan 14,5 miljoen euro aan inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting tussen 2012 en 2014 niet te hebben betaald. Ze beweerde eerder die tijd niet in Spanje te hebben gewoond. Hoewel ze al samenwoonde met Piqué, beweerde ze dat ze slechts sporadisch naar Barcelona reisde. Haar argument was dat ze zich pas eind 2014 in Barcelona vestigde, toen haar oudste zoon naar school ging.

Overeenkomst

De belastingdienst en het Openbaar Ministerie stelden echter vast dat ze tussen 2012 en 2014 al in Spanje woonde. Dus was ze belastingplichtig in het land. Shakira’s advocaten en het Openbaar Ministerie waren bijna tot een buitengerechtelijke schikking gekomen, die een jaar geleden werd afgebroken. De huidige overeenkomst werd deze maandag bekend, enkele minuten voor het begin van het proces. Volgens het Openbaar Ministerie had ze een bedrijfsstructuur in belastingparadijzen opgezet om haar inkomsten voor de fiscus te verbergen.

Verklaring van Shakira’s advocaten

Shakira’s advocaten hebben verklaard dat ze in eerste instantie bereid was haar onschuld te bewijzen. Denkend aan haar kinderen, wilde ze uiteindelijk een langdurig proces vermijden dat tot december zou hebben geduurd. Dat resulteerde in een economische overeenkomst met de aanklagers om het proces te beëindigen. Daarmee wilde ze bovendien de impact van de media-exposure van een lang proces vermijden, aldus de advocaten in hun verklaring.

Verklaring Shakira

Shakira legde zelf ook een verklaring af: “Ik was bereid om mijzelf te verdedigen in de rechtbank en mijn onschuld te bewijzen. Mijn advocaten waren ervan overtuigd dat we een winnende zaak hadden. Echter, na vele jaren van strijd heb ik deze beslissing genomen. Ik had twee keuzes: blijven vechten tot het einde, ten koste van mijn gemoedsrust en die van mijn kinderen, stoppen met het maken van liedjes, albums en tours, zonder te kunnen genieten van mijn carrière en de dingen die ik leuk vind, of een overeenkomst sluiten, de zaak afsluiten en dit hoofdstuk in mijn leven achter mij laten en vooruit kijken,” voegde ze eraan toe.

De zangeres heeft nog een tweede zaak lopen voor twee vermeende misdrijven tegen de Spaanse belastingdienst met betrekking tot de inkomstenbelasting en vermogensbelasting voor het jaar 2018.

Lees ook: Proces tegen Shakira in Spanje geopend

Dit vind je misschien ook leuk