Spaans dorp bedekt met laagje sneeuw midden in mei

door admin
Spaans dorp bedekt met laagje sneeuw midden in mei

Met de intrede van een massa koude lucht in het noordoosten van Spanje op vrijdag keerden ook buien terug in het land. Inwoners van een hooggelegen dorp ontwaakten vrijdagochtend in voor de maand mei ongebruikelijke witte wereld.

Een deel van de regio Asturië in het noordwesten van Spanje bood vrijdag een beeld dat meer typerend is voor de winter dan voor half mei. Het hooggelegen dorpje La Raya ontwaakte onder een flinke laag sneeuw. Bij de nabijgelegen bergpas Puerto de San Isidro sneeuwde het ook de hele dag. 

“Er waren enkele zeer hete dagen en plotseling heeft het vandaag gesneeuwd”, zegt Fernando Cordero, eigenaar van de bar La Braña, gelegen in La Raya, het hoogste dorp van Asturië op 1.520 meter, waar naast sneeuw “er ook veel mist was.”

Nabij het vriespunt op de koudste punten in Asturië

Volgens gegevens van Aemet registreerde Pajares gisteren om 6.20 uur de laagste temperatuur in de regio: 1 graad. Leitariegos (1.1) en Degaña (2.8) waren de andere twee koudste punten in Asturië. Deze cijfers zijn nog wel verre van de nationale “records”, met tot 5 graden onder nul in de Pyreneeën.

De verwachting is dat de lage temperaturen, met een sneeuwhoogte rond de 1.500 meter, tot en met zondag aanhouden. Op lagere hoogten wordt er het hele weekend regen verwacht. Vanaf maandag stijgt het kwik weer en vanaf woensdag begint de zon weer door de bewolking en de buien heen te breken. 

Sneeuw in mei in deze hooggelegen gebieden is niet heel ongebruikelijk, maar wel opvallend na een seizoen met zo weinig neerslag en een maand april waarin het veel warmer was dan normaal en er tal van temperatuurrecords zijn verbroken

Sneeuw keert ook terug naar Pyreneeën

Het was al voorspeld dat buien de wereld in de Pyreneeën ook wit konden kleuren. Toch was het voor veel bewoners apart om zo midden in mei met een witte wereld te worden geconfronteerd. In Los Llanos del Hospital lag een respectabele laag sneeuw. Op de hoogstgelegen gebieden viel tot 20 centimeter. Ook het skistation Baqueira Beret was weer wit.

Dit vind je misschien ook leuk