Spaans observatorium heeft op een na beste ruimtecamera ter wereld

door admin
Spaans observatorium heeft op een na beste ruimtecamera ter wereld

Met de nieuwe JPCam zijn wetenschappers van het internationaal gerenommeerde observatorium in staat om het gehele universum op grote schaal in kaart te brengen. De camera heeft 1,3 miljard pixels en een beeldveld ter grootte van 36 volle manen. Alleen een camera van een telescoop in het Mauna Kea observatorium in Hawaï heeft nog meer potentie.   

Nieuwe relevante ruimte-informatie 

De bedoeling is om met de nieuwe camera een driedimensionale kaart van de ruimte te maken vanuit Javalambre. Met de beelden worden 2,5 petabytes (1 petabyte is 10005 bytes) aan nieuwe relevante informatie voor verschillende gebieden binnen de astrofysica verkregen. Dat staat ongeveer gelijk aan de opslag van 532.000 dvd’s. De camera weegt meer dan een 1500 kilo en om een van de beelden op reële schaal te kunnen bekijken zijn 570 Full HD-schermen nodig. 

De ontwikkeling van de ruimtecamera heeft tien jaar in beslag genomen en is een uniek wetenschappelijk hoogstandje dat speciaal voor het observatorium in Spanje is ontwikkeld. Aan de camera hebben niet alleen Spaanse, maar ook buitenlandse wetenschappers meegewerkt. Het team werd geleid door medewerkers van het Studiecentrum voor Ruimtefysica van Aragon (CEFCA), in samenwerking met technici uit Teruel, de Spaanse Nationale Onderzoeksraad CSIC, het Astrofysisch Instituut Andalusië, het Nationaal Observatorium van Rio de Janeiro en de Universiteit van Sao Paulo. 

Met de ontwikkeling van de ruimtecamera is een bedrag van 9,4 miljoen euro gemoeid geweest. Drie miljoen euro daarvan is geïnvesteerd door het CEFCA. Momenteel vinden nog de laatste tests aan de camera plaats en naar verwachting zullen in de komende weken de eerste beelden van het melkwegstelsel en andere astronomische objecten worden gemaakt. 

Met de door de camera verkregen informatie kan verder onderzoek worden gedaan naar onder andere de eigenschappen van de donkere energie, de expansie van het universum in de afgelopen bijna 11 miljard jaar, de ontwikkeling van sterren en de structuur en geschiedenis van de Melkweg.

Dit vind je misschien ook leuk