Spaanse energie steeds groener

door admin
Spaanse energie steeds groener

De Spaanse regering deed in december een oproep om te inventariseren voor welke initiatieven er, binnen het programma om het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de industrie te vergroten en binnen de groene en digitale transitie, belangstelling was.

Voortrekkersrol

In totaal zijn er negen projecten aangemeld, die betrekking hebben op de energietransitie, de strijd tegen ontvolking, strategische projecten voor economisch herstel en verandering, mobiliteit en de circulaire economie. Deze projecten -met voortrekkersrol- hebben op lange   termijn effect en de hele industriële waardeketen wordt erbij betrokken.

Energietransitie, decarbonisatie en digitalisering

De drie grote elektriciteitsconcerns zetten zich in voor deze energie- en digitale transitie en hebben tot dusver 360 projecten ter waarde van 53 miljard euro- gefinancierd uit Europese fondsen- gepresenteerd, waarin waterstof, hernieuwbare energiebronnen en opslagtechnologieën een belangrijke rol spelen. De doelstellingen van de projecten zijn energietransitie, decarbonisatie (het verwijderen van koolstofdioxide uit waterstof) en digitalisering.

Iberdrola maakt 21 miljard euro vrij voor 150 initiatieven, Endesa 19 miljard voor 110 projecten en Naturgy 13 miljard voor 100 projecten. Ook andere bedrijven, vooral kleine en middelgrote ondernemingen, participeren in de projecten.

Iberdrola

Het ambitieuze programma van Iberdrola wordt voor 8 miljard uit Europese fondsen gefinancierd. Voorbeelden van projecten zijn de elektrische bussen en 53 groene waterstofbussen.

Endesa

Endesa hoopt, voor de begrootte investering van 19 miljard euro er 5 miljard van Europa te ontvangen. Als, in het meest gunstige scenario alle projecten groen licht krijgen, zouden deze in de komende drie jaar worden uitgevoerd. Dat levert 215.000 banen op, een bijdrage van 21,65 miljard euro aan het bruto binnenlands product en 13,6 miljoen ton minder CO2-uitstoot per jaar.

De projecten zijn onderverdeeld in energietransitie buiten het schiereiland (3,1 miljard), op het schiereiland (2,1 miljard), intelligente netwerken (3 miljard), duurzaam vervoer (2,2 miljard), renovatie van gebouwen en efficiëntie (4 miljard) en waterstof (2 miljard). 

Naturgy

Naturgy wil 13 miljard investeren, verdeeld over een honderdtal projecten. Het bedrijf doet geen uitspraken over het bedrag dat door Europa gefinancierd wordt. Investeringen in hernieuwbare energie vormen met 6,3 miljard het grootste project, waterstof en biomethaan volgen met 3,87. Verder wordt er onder andere geïnvesteerd in digitalisering, eerlijke transitie en duurzame mobiliteit.

Vermeldenswaardig zijn de projecten met de waterstof- en zuurstofinstallaties op basis van elektrolyse in de gebieden Meirama (A Coruña) en La Robla (León). De thermische centrales zijn er gedoemd te sluiten, net als de centrale van El Musel in Asturië. In Leon wordt, samen met Enagas, een fabriek gebouwd waar 9.000 ton duurzame waterstof per jaar geproduceerd wordt. Daarnaast overweegt Naturgy de bouw van verschillende installaties voor de productie van biomethaan en van twee centra voor de productie van waterstof in de regio Valencia. Daar profiteren o.a. de keramische industrie en de haven van Valencia van.

Naturgy schat dat het met de projecten een vermindering van 8,3 ton CO2 per jaar kan bereiken, bijvoorbeeld door het vergroten van de hoeveelheid particuliere en openbare oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Daarnaast bouwt het netwerkstructuren voor waterkrachtcentrales en gasstations. 

Andere bedrijven verkleinen ecologische voetafdruk

Ook de Spaanse olie-en gasmaatschappij Repsol neemt deel aan projecten op het gebied van de circulaire economie en de productie van ecobrandstoffen. In 2030 zal het bedrijf een productiecapaciteit hebben van meer dan twee miljoen ton. Repsol zet waterstof in om de decarbonisatiedoelstellingen te behalen en had een primeur met de aankondiging van de productie van synthetische brandstof met een netto-emissie van hernieuwbare waterstof. Het bedrijf bouwt een installatie voor de opwekking van gas uit stadsafval, dat een deel van het verbruik van traditionele brandstoffen in een raffinaderij in Baskenland vervangt. Daarnaast bouwt Repsol de eerste fabriek voor de productie van biobrandstoffen in Spanje in Cartagena. Welke bedragen met de projecten gemoeid gaan, is nog niet bekend. Repsol is momenteel de grootste producent en verbruiker van waterstof in Spanje. Het bedrijf promoot momenteel verschillende technologische opties om op concurrerende wijze hernieuwbare waterstof en waterstof met een lage CO2-voetafdruk te  ontwikkelen, waarmee het bijdraagt aan de decarbonisatiedoelstellingen.

Ook Acciona, de Spaanse multinational die zich toelegt op de ontwikkeling en het beheer van infrastructuur en hernieuwbare energie, heeft een dertigtal projecten opgestart op het gebied van waterstof, energie-efficiëntie en de circulaire economie. 

Multinational Ferrovial presenteerde zo’n 20 initiatieven met een waarde van 1,5 miljard. De groep wil steun voor de sanering van woningen en stedelijke ruimte, het CO2-vrij maken van de cementindustrie, biotechnologie, de vervanging van het huidige wagenpark door elektrische auto’s en de luchttaxi’s, de vertiports, op 20 luchthavens.

Dit vind je misschien ook leuk