De Spaanse koning Felipe VI heeft tijdens zijn rondreis door de Baltische staten de steun van Spanje toegezegd tegen de Russische dreiging. “Jullie kunnen op Spanje rekenen als vriend, partner in de EU en bondgenoot in de NAVO,” benadrukte de koning tijdens een diner in het Kadriorgpaleis in Tallinn, aangeboden door de Estse president Alar Karis.
De koning beloofde Spaanse steun aan de verdediging van de Baltische landen in geval van een Russische aanval. Dat het niet slechts loze woorden zijn, blijkt uit de aanwezigheid van meer dan 4.000 Spaanse militairen aan de oostflank van de NAVO. Na de zomer stuurt Spanje een NASAMS-systeem naar Estland om het luchtruim te beschermen.
Reële dreiging uit Rusland
In Tallinn bezocht Felipe VI de haven, waar onder andere het vliegdekschip Juan Carlos I aangemeerd ligt voor de NAVO-oefening BALTOPS. Hier werd de koning geïnformeerd over de steeds sterkere dreiging vanuit Rusland. Een Spaanse Harrier-piloot bevestigde de agressievere houding van de Russen, die met hun vliegtuigen laagvliegende operaties uitvoeren boven geallieerde schepen.
Spaanse koning spreekt waardering uit
Koning Felipe VI prees de bemanning van de Juan Carlos I voor hun inzet tijdens hun meer dan drie maanden durende inzet. Bovendien benadrukte hij het belang van hun aanwezigheid aan de oostflank van de NAVO. “Als Spanje ooit jullie hulp nodig heeft, kunnen wij ook op jullie rekenen voor de bescherming van het zuiden ,” sprak hij.
Bijdrage aan de NAVO en economische samenwerking
Met het bezoek van de koning wil Spanje ook zijn bijdrage aan de NAVO benadrukken, in aanloop naar de NAVO-top in juli in Washington. De verwachting is dat de Spaanse president Pedro Sánchez daar kritiek zal krijgen omdat Spanje vanwege het lage percentage dat het aan defensie uitgeeft (1,28% van BNP).
Hoewel het bezoek vooral draait om Europese veiligheid wees de Spaanse koning ook op economische samenwerking van Spanje met de Baltische staten. Hij noemde onder andere het Rail Baltica-project, de toekomstige spoorlijn die Finland met Polen moet verbinden via de Estland, Letland en Litouwen.
Aanpassing in reisprogramma
Het Spaanse Ministerie van Defensie liet weten dat minister Margarita Robles zich op het laatste moment bij de rondreis van de koning zal voegen in Letland. Zij zal hem vergezellen bij een bezoek aan de Adazi-basis, 120 kilometer van de Russische grens. Hier zijn 650 Spaanse militairen gestationeerd. De koning begon zijn reis zonder begeleiding van een regeringslid. Dat is hoogst ongebruikelijk omdat de grondwet voorschrijft dat alle handelingen van het staatshoofd moeten worden bekrachtigd door de regering. De late toevoeging van de Spaanse defensieminister is een poging om dit goed te maken.
Lees ook: Spaanse koning ontroerd door verrassingsspeech dochters