Spaanse monnik is kok én grote Youtube-hit

door admin
Spaanse monnik is kok én grote Youtube-hit

Sinds april 2020  maakt hij wekelijks een kookvideo op Youtube.  Naar eigen zeggen begon hij daarmee om “ramen te openen”.  Hij wilde de wereld laten kennismaken met zijn klooster en de traditionele kloosterkeuken. Hij mikte daarbij op ongeveer 1.000 volgers. Toch zijn de wekelijkse kookvideo’s van fray Ángel in een paar jaar tijd een waar Youtubefenomeen geworden. Inmiddels telt zijn kanaal meer dan 269.000 abonnees.

Traditionele keuken

En dat zonder enige koksopleiding. Ángel begon ooit als kok omdat die functie toevallig vrijkwam in het klooster. Nu kookt hij zeven dagen per week voor zijn medebroeders en de logées van het gastenverblijf. Zijn kennis haalt hij uit de traditionele Spaanse franciscaner keuken, een beetje aangevuld met recepten van zijn eigen jeugd in Ciudad Real.

Hoog knuffelgehalte

Wie de filmpjes bekijkt, snapt gelijk waarom ze zo populair zijn. De mollige, vrolijke broeder Ángel heeft een hoog knuffelgehalte. Zijn eenvoudige en betaalbare gerechten hebben iets nostalgisch, alsof je naar een ouderwets kookprogramma kijkt.

Hij bereidt traditionele Spaanse maaltijden als uiensoep, kip met knoflook en anijskoekjes. Inmiddels staan er meer dan 100 verschillende gerechten in het Youtube-kanaal. In zijn populairste filmpje maakt hij pollo pepitoria  – kip met hardgekookt eigeel en gehakte amandelen.

Paz y bien en zen

De rust van broeder Ángel en zijn knullige presentatie zijn een verademing. Hier geen flitsende beelden van dansende tomaten of slow-motions van een handje zout dat door de lucht dwarrelt. Broeder Ángel is minutenlang bezig met het schillen van aardappelen of het in stukjes hakken van een pompoen. In de tussentijd vertelt hij anekdotes over zijn jeugd of stichtelijke verhalen over Franciscus van Assisi, de oprichter van zijn orde. Je moet er een beetje geduld voor hebben maar je wordt er wel helemaal zen van. Hij eindigt zijn filmpjes steevast door de kijker Paz y bien te wensen: vrede en alle goeds, het traditionele motto van de franciscanen.

Eenvoud

Alles wordt gekenmerkt door eenvoud. Dat geldt voor de gerechten maar evengoed voor de video’s. Naast broeder Ángel zijn er maar twee mensen bij betrokken. De filmpjes worden opgenomen door een meisje dat in het gastenverblijf van het klooster werkt. Zij zet ze ook op Youtube. Het editen wordt gedaan door een bevriende IT-er. De filmpjes duren niet langer dan 20 minuten.

Bescheiden

Dat past ook bij het bescheiden karakter van de monnik. “Mijn doel is om koken eenvoudig te houden. Ik wil met maar een paar ingrediënten een geweldige maaltijd op tafel zetten” legt hij uit op de website van het klooster. Ook zijn kooktips zijn eenvoudig. “Aardappelen houden bijvoorbeeld niet van heel heet water. Je kunt ze beter in een pan met koud water doen en dan die pan langzaam verwarmen.”

De ingrediënten van zijn maaltijden haalt fray Ángel bij lokale bakkers, slagerijen en kruideniers. En alle groente komt uit de eigen tuin van het klooster. Dichtbij en van het seizoen.

Juan Altamiras

Volgens broeder Ángel is het de kunst “om met weinig veel te bereiken.” Zijn grote voorbeeld is Juan Altamiras, de franciscaner monnik die in 1745 het eerste kookboek uitbracht over de Spaanse volkskeuken: Nuevo arte de la cocina (nieuwe kookkunst).

Volgens broeder Ángel ging “Altamiras uit van de gerechten van gewone, eenvoudige mensen en maakte daar de lekkerste maaltijden van. Hij veranderde armoede in rijkdom en hij toverde iets eenvoudigs om tot iets spectaculairs. Hij wilde met alledaagse ingrediënten een geweldige maaltijd maken.”

Het boek van Altamiras is overigens in 2017 opnieuw uitgegeven in een prachtige uitgave van de Britse historica Vicky Hayward. Op haar website verwijst ze naar fray Ángel als inspiratiebron.

Bidden, werken en rusten

De roem is fray Ángel echter niet naar het hoofd gestegen. Nog altijd komt hij nauwelijks buiten de muren van het klooster. Hij staat nog steeds elke ochtend als eerste op om koffie te zetten voor zijn medebroeders. Voor de rest bestaat zijn dag vooral uit bidden, werken en rusten. Elke maandag verschijnt er een nieuwe video en elke dag na de lunch beantwoordt hij reacties van zijn volgers.

Liefde als drijfveer

Net als Franciscus van Assisi is liefde zijn grootste drijfveer. Liefde voor de traditionele keuken maar ook liefde voor zijn medemens. De eettafel symboliseert die liefde voor hem. “Liefhebben en geliefd worden is voor iedereen belangrijk. Ook voor mensen die het kloosterleven kiezen en geen partner hebben. Etenstijd is dan een heel belangrijk moment om je genegenheid voor anderen te tonen. Aan de eettafel lachen we, voelen we ons op ons gemak, praten we met elkaar en vertellen we anderen wat we hebben meegemaakt.” 

Dit wil je misschien ook lezen