Spanje verbiedt stierengevechten met mensen met dwerggroei

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Spanje verbiedt stierengevechten met mensen met dwerggroei

Een van de opmerkelijkheden van het toch al controversiële volksvermaak rond het mishandelen van dieren was het gebruik van kleine mensen als soort clowns die het publiek aanmoedigden tijdens het spektakel. Dit is nu eindelijk verboden door het Spaanse parlement, samen met andere activiteiten die mensen met een handicap alleen vanwege hun conditie vernederen.

“Het is verboden om shows of recreatieve activiteiten te organiseren waarbij mensen met een handicap of deze omstandigheid worden gebruikt om het publiek belachelijk te maken of te bespotten op een manier die in strijd is met de menselijke waardigheid”, zegt de tekst.

De wet bepaalt dat mensen met een handicap deel kunnen nemen aan openbare evenementen en recreatieve activiteiten, inclusief stierengevechten, “zonder discriminatie of uitsluiting die hun recht om volledig opgenomen te worden in de gemeenschap schaadt.”

“Wij zijn geen clowns”

“Wij zijn geen clowns. De clown trekt zijn kostuum aan en uit, maar wij zijn 24 uur per dag wie we zijn”, aldus Marta Castillo, voorzitter van de Spaanse Commissie van Vertegenwoordigers van Personen met een Handicap (CERMI) in Andalusië.

Lees ook: Spanje wil verbod op stierengevechten met mensen met dwerggroei

Het Spaanse Comité van Afgevaardigden van Mensen met een Handicap (Cermi), een van de initiatiefnemers van het verbod, was er de afgelopen maanden al in geslaagd om een ​​aantal van deze festiviteiten af ​​te gelasten.

Hoewel de wet van algemene aard is, heeft ze een bijzondere impact op komische stierenvechtshows met mensen met dwerggroei, die, ondanks dat ze aan populariteit hebben ingeboet, blijven bestaan en met name worden gehouden tijdens lokale patroonsfeesten.

Ook protest tegen de wet

Niet iedereen is blij met de wet. Groepen zoals “Diversiones en el Ruedo y sus enanitos toreros” (entertainment in de arena en zijn kleine mensen) zijn van mening dat de wet hen van een inkomen berooft. Ze verdedigen dat hun activiteit een andere vorm van stierenvechten is.
“We zijn stierenvechters, we zijn artiesten, we hebben genoeg van de verboden, we willen geen ‘paguitas'”, publiceerde de groep deze week op haar Facebook-pagina, waarin ze mensen uitnodigde om tegen de wet te protesteren. Met een ‘paguita’ wordt op negatieve manier verwezen naar betalingen buiten een normale arbeidsrelatie. 

Debat

Sommigen beweren dat de “enanitos toreros” zichzelf sterker maken door hun capaciteiten te demonstreren en de kost te verdienen als stierenvechters, terwijl anderen geloven dat de show het stereotype van de “dwerg” bestendigt en daarom vernederend is. De kwestie roept vragen op over de rechten van mensen met een handicap om hun beroep te kiezen en of het gepast is om hun aandoening als een bron van amusement te gebruiken.

Dit wil je misschien ook lezen