Spaanse regering breidt 5G-dekking op platteland uit met forse investering

door Else BeekmanElse Beekman
5G internetverbinding Spanje

De Spaanse regering trekt 161,3 miljoen euro uit om de 5G-dekking in kleine gemeenten te verbeteren. Deze investering moet de connectiviteit van 326.000 inwoners in gemeenten met minder dan 100.000 inwoners verbeteren. Zo’n 326.000 mensen zullen ervan profiteren.

De minister voor Digitale Transformatie en Openbare Dienstverlening, Óscar López, benadrukte op het Mobile World Congress in Barcelona dat “ons land breed verbonden is dankzij de investeringen in infrastructuur sinds 2018 van meer dan 1,7 miljard euro.” Daardoor heeft 92% van de huishoudens nu toegang tot 5G. Toch blijven verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden groot. Met deze nieuwe investering wil de regering die kloof verder dichten.

Verdeling van de fondsen

De subsidies zijn toegekend aan twee telecombedrijven. Telefónica ontvangt 102,7 miljoen euro om de 5G-dekking uit te breiden op 1.116 locaties. Grupo MasOrange krijgt 58,6 miljoen euro voor de implementatie van 5G op 845 locaties. Samen investeren deze bedrijven meer dan 195 miljoen euro en plaatsen zij 265 nieuwe communicatietorens op locaties waar nog geen infrastructuur aanwezig is.

Impact op lokale economieën

Snellere netwerken bieden meer dan alleen betere internetverbindingen. Het doel van de overheid is dan ook dat betere verbindingen slimme landbouw, gezondheidszorg op afstand en nieuwe onderwijsplatforms mogelijk maken voor afgelegen dorpen. Ook kan verbeterde dekking het toerisme in geïsoleerd gelegen gebieden stimuleren.

UNICO 5G Redes Activas, Europees initiatief

Het UNICO 5G Redes Activas-programma is een uniek Europees initiatief. Het financiert de bouw van torens en de aanschaf van apparatuur om volledig functionele 5G-netwerken (Stand Alone) in kleine gemeenten te versnellen. Het richt zich op gebieden zonder 4G-dekking van minimaal 50 Mbps en zonder geplande verbeteringen binnen drie jaar.

Next Generation EU-fondsen binnen het kader van het herstel-, transformatie- en veerkrachtplan financieren het programma. De eerste oproep voor UNICO 5G Active Networks werd aangekondigd in juli 2024. Toen werd 508 miljoen euro toegekend om 5G-technologie naar meer dan 1,8 miljoen inwoners van kleine gemeenten en 30.000 km van het wegennet te brengen.

Met 5G wordt een aanzienlijk snellere en betrouwbaardere verbinding mogelijk, waardoor dataoverdracht sneller en efficiënter verloopt. Dit opent de deur naar tal van nieuwe toepassingen, zoals geavanceerde Internet of Things (IoT)-toestellen, zelfrijdende auto’s, slimme steden, en nog veel meer.

Zorgen rondom 5G

Hoewel 5G veel voordelen biedt, zijn er ook zorgen en kritieken. Sommige mensen vrezen dat verhoogde blootstelling aan elektromagnetische straling schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Tot nu toe is daar echter geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Daarnaast ontstaan er vanwege de enorme hoeveelheid data die via 5G-netwerken wordt verzonden privacy- en beveiligingsvragen. Hackers zouden misbruik kunnen maken van kwetsbaarheden in het netwerk om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.

Ook de impact op het milieu is een punt van zorg. De uitrol van 5G vereist de installatie van veel nieuwe antennes en infrastructuur en dit vergroot de ecologische voetafdruk. Daarnaast maken sommigen zich zorgen over een mogelijke toename van de digitale kloof. Niet alle regio’s en bevolkingsgroepen hebben gelijke toegang tot 5G-technologie, wat de economische ongelijkheid kan versterken. Die kloof wil Spanje nu verkleinen met de jongste investering.