Spaanse textielsector incasseert teleurstellende verkoopcijfers

door admin
Spaanse textielsector incasseert teleurstellende verkoopcijfers

De maand augustus zag een groei van slechts 3,2%, het op een na slechtste cijfer van 2023. Deze zwakke groei staat in schril contrast met de verkoopcijfers van juli, die een toename van 6,3% lieten zien. De gegevens zijn afkomstig van de Asociación Empresarial del Comercio Textil, Complementos y Piel (Acotex).

Terwijl de verkoop nog steeds in de plus staat, markeert augustus de tweede slechtste maand van dit jaar, enkel overtroffen door de daling van 4,7% in mei.

Rol van toerisme

Volgens de brancheorganisatie is de matige groei in augustus vooral te danken aan buitenlandse toeristen. Sinds alle internationale reisbeperkingen door de coronapandemie weer zijn opgeheven, zijn zij de voornaamste motor achter de verkopen geweest. Bovendien zijn kledingprijzen in Spanje gemiddeld 15% goedkoper dan in omringende landen. Dat heeft de sector wel een boost gegeven bij het heropenen van de grenzen.

Lees ook: Strijd tegen klimaatverandering treft mode-industrie Spanje

Kosten en prijsstijgingen

De president van Acotex, Eduardo Zamácola, had al aangegeven dat consumenten deze zomer “minder agressieve” kortingen zouden zien. De toegenomen kosten voor de kledingketens, waaronder energie- en transportprijzen, hebben invloed op de prijsstelling. Bovendien hebben merken ervoor gekozen een deel van de kostenstijgingen door te berekenen aan de consument. Dit maakt de situatie extra precair omdat er veel voorraad is, maar de ruimte voor prijsverlagingen kleiner is.

Het grotere plaatje

Ondanks de teleurstellende cijfers van augustus blijft de jaarlijkse verkoopgroei positief met een toename van 4,2% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit suggereert dat de textielsector zich langzaam herstelt van de klappen die het tijdens de pandemiejaren heeft opgelopen.

Toekomstperspectief

De komende maanden worden gekenmerkt door onzekerheid. De textielbedrijven hopen dat de kerstperiode het keerpunt zal zijn voor een volledige herstel van de verkoop. Men verwacht dat de consument, ondanks een lager beschikbaar inkomen en politieke instabiliteit die de consumptie kunnen beïnvloeden, toch de feestdagen zal aangrijpen voor grotere aankopen.

Lees ook: Spaanse politie voor praktijk tijdens de uitverkoop

Dit vind je misschien ook leuk