Strijd tegen klimaatverandering treft mode-industrie Spanje

door admin
Strijd tegen klimaatverandering treft mode-industrie Spanje

Tijdens de top over de klimaatverandering, de COP26 die in Glasgow werd gehouden, was het afschaffen van fossiele brandstoffen een van de voornaamste onderwerpen. Hoewel dat terecht is, wordt ook de textielindustrie door de Verenigde Naties genoemd als een van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Uit een recent verslag blijkt dat minder dan 1 procent van de totale textielproductie ter wereld in een gesloten cyclus wordt gerecycled, dat wil zeggen dat het textielafval in zijn geheel opnieuw wordt gebruikt voor eenzelfde soort doel.

Wet op afvalbeheer begin 2022 van kracht in Spanje

Spanje kondigde eerder dit jaar een hervorming van de wet op afvalbeheer aan welke waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2022 in werking zal treden. Deze wet moet ervoor zorgen dat de rekening voor het verwerken en recyclen van afval volledig terechtkomt bij fabrikanten die de producten op de markt brengen, oftewel ‘de vervuiler betaalt’.

De Spaanse nieuwssite Expansión.com schrijft op maandag dat de mode-industrie tot op heden buiten schot bleef als het gaat om ecologische verplichtingen. Diverse ketens vervingen al wel hun plastic tassen voor papieren tassen, maar daar bleef het voor een groot deel bij.

Verboden om onverkochte kleding zomaar weg te doen

De wet zal vanaf 2022 de textielindustrie verbieden om stoffen te vernietigen en verplichten om afval te hergebruiken. Naar verwachting zullen fabrikanten de kosten voor het recyclen op de consument verhalen door het invoeren of verhogen van een ecotaks.

Concreet wordt het straks verboden dat kledingwinkels hun onverkochte kleding weggooien. Doen winkels dat wel dan moet er worden betaald. Momenteel voert het parlement nog discussie over dit punt, maar dit kan een aanzienlijke impact hebben op voornamelijk de fast fashion industrie.

Spaanse modeketens moeten impactvolle keuzes maken

Zodra deze wet in werking treedt, zullen modeketens de prijs van kleding licht kunnen verhogen om het zich te kunnen veroorloven om kleding op de juiste manier te laten recyclen. Ook kunnen ketens ervoor kiezen om de productie omlaag te brengen zodat er minder textielafval komt. Of beide.

Spanje volgt Europese richtlijnen

Het wetsontwerp, dat door de Spaanse Ministerraad naar het Parlement is gestuurd, moet de eerste wet in Spanje worden waarin het pakket van maatregelen van de EU inzake circulaire economie zal zijn opgenomen. Enkele onderdelen van deze nieuwe wet zijn een vernieuwde vorm van belastingheffing (de ecotaks), beperkingen op wegwerpplastic en meer verantwoordelijkheid voor de producent. De Europese richtlijnen over dit onderwerp treden op 1 januari 2025 in werking.

Dit vind je misschien ook leuk