Spaanse varkensmest op weg naar Duitsland

door Else BeekmanElse Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Spaanse varkensmest op weg naar Duitsland

Investeringen voor de ontwikkeling van biometaaninstallaties komen vooral uit Duitsland schrijft El Español. Biometaan is een hernieuwbare energiebron die wordt geproduceerd door een proces waarbij organisch afval zoals dierlijke mest (purines), landbouwafval, GFT-afval, of rioolslib wordt omgezet in biogas. Dit biogas wordt vervolgens gezuiverd waardoor bijna zuiver methaan overblijft, bekend als biometaan. Chemisch is biometaan identiek aan aardgas en kan daarom worden ingezet voor dezelfde doeleinden. Denk aan verwarming, elektriciteitsopwekking en als brandstof voor voertuigen.

Het grote voordeel van biometaan is dat het duurzaam is en bijdraagt aan de circulaire economie. Het maakt immers gebruik van afvalstoffen en kan de uitstoot van broeikasgassen verminderen in vergelijking met fossiele brandstoffen.

Volgens de ‘Fit for 55’-maatregelen van de Europese Unie (vermindering van de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% tegen 2030) zal het gebruik van biogas en biometaan, naast andere hernieuwbare gassen, de komende decennia onvermijdelijk toenemen.

Duitsland en Frankrijk leidend

Duitsland en Frankrijk, voorlopers in de adoptie van biogas en biometaan, stimuleren de markt met een gegarandeerd tariefsysteem waarmee de Staat de afname van het geproduceerde biogas en/of biomethaan garandeert. Daarbij wordt tevens de prijs van de Garanties van Oorsprong vastgelegd. Dat zijn elektronische certificaten die bevestigen dat een bepaalde hoeveelheid gas hernieuwbaar is. In januari heeft Enagás GTS een platform gelanceerd voor het registreren van deze garanties.

Spanje: Onaangeboorde potentieel

Het onbenutte potentieel van Spanje op het gebied van biometaan is aanzienlijk, gezien de sterke voedsel-, landbouw- en veehouderijsectoren, waaronder grote varkensboerderijen waar duizenden dieren gehouden worden. Als gevolg daarvan is het onaangeboorde grondstoffenpotentieel voor de productie van biomethaan erg groot”, zegt Weltec in het tijdschrift Waste Today. Deskundigen stellen dat Spanje tot 163 TWh biometaan per jaar zou kunnen produceren. Dit zou niet alleen de landbouwers ten goede komen maar ook bijdragen aan het klimaatneutraliteitsdoel voor 2050. Momenteel zijn er in Spanje slechts 146 biogasinstallaties in bedrijf, maar er zijn tal van projecten voor nieuwe biometaanfaciliteiten in ontwikkeling.

Biometaan in Europa

De biometaanproductie in Europa staat op het punt toe te nemen om te voldoen aan de REPowerEU-doelstellingen van de Europese Commissie. In 2022 hebben Denemarken (5,6 TWh) en Nederland (2,6 TWh) aanzienlijke productievolumes, waardoor deze twee landen, in het bijzonder Denemarken, eigenaar zijn van de meerderheid van de productie-eenheden van biomethaan op industriële schaal in Europa. Duitsland blijft de grootste producent van biometaan, met ongeveer 13 TWh/jaar, gevolgd door Frankrijk, met ongeveer 7 TWh/jaar. 

Lees ook: De grenzen in zicht voor Spaanse macroboerderijen