Spanjaarden hebben weinig vertrouwen in correcte afvalverwerking

door admin
afvalverwerking

Spanje worstelt met een groeiend afvalprobleem en het nakomen van Europese verplichtingen op het gebied van afvalverwerking. Een recent onderzoek van het Spaanse analysebedrijf 40db onthult dat een aanzienlijk deel van de Spanjaarden twijfelt aan de effectiviteit van het recyclingproces.

Ondanks dat 86% van de ondervraagden aangeeft vaak hun afval te scheiden, zoals glas, plastic en karton, heeft 40% geen vertrouwen in de correcte verwerking van gescheiden afval. De Spaanse regelgeving vereist dat minimaal 50% van het stedelijk afval gescheiden wordt ingezameld. Toch belandt veel afval nog steeds op vuilstortplaatsen of wordt verbrand.

Gebrek aan faciliteiten en motivatie

Uit het onderzoek blijkt dat de beschikbaarheid van afvalcontainers sterk afhankelijk is van de grootte en locatie van de woonplaats. In steden met meer dan 10.000 inwoners is 76,6% tevreden over het aantal containers. In kleinere steden daalt dit percentage naar 60%. Vooral in regio’s als de Canarische Eilanden, Andalusië, Galicië en Asturië is er een aanzienlijk tekort aan afvalcontainers.

Naast logistieke uitdagingen spelen ook persoonlijke redenen een rol in het niet scheiden van afval. Zo geeft 27,6% aan geen afval te scheiden omdat er geen containers in de buurt zijn, en 23,9% doet het niet omdat ze er simpelweg geen zin in hebben. Een opvallende 23,7% ziet af van scheiding omdat ze geen financiële compensatie ontvangen.

Wantrouwen en politieke verschillen

De angst dat gerecyclede materialen niet naar behoren worden verwerkt, wordt versterkt door berichten over illegale export van plastic naar landen met minder ontwikkelde recyclingfaciliteiten. Dit heeft geleid tot een groter wantrouwen, met name onder kiezers van de politieke partij VOX, waarvan 44% aangeeft te twijfelen aan de effectiviteit van recyclingprocessen.

Het onderzoek toont aan dat terwijl een meerderheid van de kiezers van alle grote politieke partijen zegt hun afval te recyclen, de antwoorden variëren afhankelijk van politieke voorkeur. Progressieve kiezers zijn het meest actief in afvalscheiding, met percentages die oplopen tot 90%, terwijl aanhangers van conservatievere partijen zoals VOX lagere percentages rapporteren.

Lees ook: Duizenden vrijwilligers binden in Spanje strijd aan tegen zwerfafval

Dit vind je misschien ook leuk