Spanje bereikt na twee jaar akkoord voor nieuwe rijksbegroting

door admin
Spanje bereikt na twee jaar akkoord voor nieuwe rijksbegroting

De Spaanse regering heeft voor het eerst sinds 2018 weer een meerderheid van de stemmen weten te krijgen voor een nieuwe rijksbegroting. Als ook de Eerste Kamer groen licht geeft, is de Rijksbegroting 2021 in januari een feit.

Op 28 april 2019 moesten in Spanje vervroegde verkiezingen worden gehouden nadat de regering er niet in was geslaagd goedkeuring te krijgen voor de rijksbegroting 2019. Omdat het vormen van een regering een onmogelijke zaak bleek, volgden in november dat jaar opnieuw verkiezingen, de vierde in vier jaar tijd. Dat resulteerde, voor het eerst in de Spaanse geschiedenis, in een coalitieregering van de PSOE en Unidas Podemos.  

Groen licht

Met 188 vóór-stemmers in de Tweede Kamer (176 zijn er vereist) is deze coalietieregering er uiteindelijk in geslaagd om de rijksbegroting ter goedkeuring te kunnen voorleggen aan de Eerste Kamer. Deze heeft dan nog een maand de tijd om de begroting definitief goed te keuren of weer terug te leggen bij de Tweede Kamer met een voorstel voor wijzigingen die passend worden geacht. Daar moet de Tweede Kamer dan weer met een meerderheid van de stemmen goedkeuring voor geven. Het meest aannemelijk is echter dat de huidige begroting nu definitief groen licht gaat krijgen. 

Europees noodfonds

Het gaat om de meest complexe en uitgebreide begroting uit de Spaanse geschiedenis omdat ook het geld uit het Europese noodfonds daarin gebudgetteerd moest worden dat bedoeld is om de gevolgen van covid-19 op te vangen en de economie te moderniseren. 1,5 miljard euro uit dit fonds wordt volgens de nieuwe begroting besteed aan het herstel van de werkgelegenheid in de industriële sector. 370 miljoen euro gaat naar het lager, middelbaar en beroepsonderwijs en 275 miljoen gaat naar het gemeentelijke openbaar vervoer. 

Resultaat van de begrotingsonderhandelingen

Verder zijn in de rijksbegroting 2021 onder meer vastgelegd de bevriezing van de hoge ambtenarensalarissen, de belastingverhoging op suikerrijke producten, de bevriezing van de dieselbelasting, subsidies voor windenergie-installaties op zee, een investering in het spoornetwerk van Barcelona, uitstel van betalingsregelingen van drie maanden voor bedrijven en zelfstandigen, investering in de reddingswerkzaamheden op zee en humanitaire hulpprojecten voor vluchtelingen, Research en Development, verbeteringen aan het wegennet van Navarra en het forensentreinnet van San Sebastian, vervroeging van de komst van een AVE-treinverbinding in Cantabrië, een nationale denktank voor het probleem van de ontvolking op het platteland en een treinverbinding naar het vliegveld van Alicante-Elche. 

Dit vind je misschien ook leuk