Spanje blijft binnen EU nog ver achter met verkopen elektrische auto’s

door admin
Spanje blijft binnen EU nog ver achter met verkopen elektrische auto’s

De cijfers zijn deze week door de Europese Associatie van Automobielfabrikanten (ACEA) gepubliceerd. De in januari benoemde voorzitter van Anfac (de Spaanse vereniging van autofabrikanten), Wayne Griffiths, zei het op de dag van zijn aantreden al: ‘Om elektrische voertuigen in Spanje te produceren, zullen we hier ook elektrische auto’s moeten verkopen’. 

Op nummer 13

Van de top 15 landen in Europa waar de meeste nieuwe auto’s worden verkocht, staat Spanje op de 13e plaats, alleen voor Polen, waar het aandeel van elektrische auto’s in 2021 1,7% bedroeg, en Tsjechië, met een aandeel van 1,31%. Hoewel Portugal minder elektrische voertuigen registreerde omdat de markt er klein vergeleken met Spanje, komt het met een marktaandeel elektrische auto’s van 9% een stuk beter uit de bus dan Spanje. 

Noorwegen aan kop

Noorwegen is veruit de leider in de race naar elektrificatie. Daar was meer dan 64% van de vorig jaar verkochte auto’s zuiver elektrisch. Met ruime afstand, op nummer twee, volgt Nederland, met een aandeel van bijna 20%. Hoewel de automarkt in Nederland kleiner is dan in Spanje, overtrof Nederland Spanje wat het totale aantal geregistreerde elektrische auto’s betreft, met 64.149 eenheden, tegenover 23.690 in Spanje. Net na Nederland volgt Zweden als nummer drie, met een aandeel van 19,1%. 

Plug-in hybriden 

Ook wat betreft plug-in hybride voertuigen – met stekker en brandstof – die als de eerste stap naar de ‘zuiver elektrische’ auto worden beschouwd, staat Spanje in de onderste regionen van de lijst van de belangrijkste Europese markten. Wel heeft Spanje zijn positie met één plaats weten te verbeteren door Italië in te halen.  

Vorig jaar was in Spanje zo’n 5% van de vorig jaar geregistreerde voertuigen plug-in hybride, vergeleken met 4,8% in Italië, 2% in Polen en 1,9% in Tsjechië. Plug-in hybrides doen het vooral goed in Noord-Europa; Zweden staat aan kop met een marktaandeel van rond de 25%, gevolgd door Denemarken met 21,8% en Noorwegen met 21,6%. 

Leestip: Spanje krijgt drie miljard euro uit Europees noodfonds voor elektrische mobiliteit.

Dit vind je misschien ook leuk