Spanje gaat corona-app testen op La Gomera

door admin
Spanje gaat corona-app testen op La Gomera

De Spaanse ministerraad heeft dinsdag haar akkoord gegeven voor een contract met softwarebedrijf Indra, voor ontwikkeling, uitrollen en evaluatie van een corona-app. Spanje heeft hiervoor 330.000 euro uitgetrokken. Met de app kunnen personen die in de buurt van een besmetting zijn geweest, getraceerd en gewaarschuwd worden. 

App registreert afstand en verblijfsduur 

De applicatie registreert via bluetooth anonieme gegevens van gebruikers, zodra ze langer dan 15 minuten op minder dan twee meter afstand van elkaar zijn geweest. De API-app werkt met DP-3T, waarbij steeds wisselende versleutelde identificatiecodes worden uitgewisseld via bluetooth.  Als een van de gebruikers later in de app invoert dat hij of zij is besmet met corona, ontvangen de betreffende gebruikers automatisch een waarschuwing en instructies. Bij een grote uitbraak en dus veel meldingen tegelijk kan het systeem overbelast worden.

Pilot van 29 juni tot 13 juli

Het ministerie van Economische Zaken en Digitale transformatie heeft de staatssecretaris van Digitalisering en kunstmatige intelligentie opdracht gegeven om in samenwerking met de Gezondheidsdienst van de Canarische Eilanden een pilot te draaien. De app zal van 29 juni tot 13 juli getest worden op het eiland La Gomera. Om de pilot overzichtelijk te houden is gekozen voor een klein eiland.

Privacy gewaarborgd

Het ministerie benadrukte dat de privacy van de gebruiker gewaarborgd moet zijn. Daarom is ook het Spaanse bureau voor gegevensbescherming betrokken bij de pilot en evaluatie. Omdat de EU geolokalisatie niet toestaat, worden gegevens niet op een server, maar uitsluitend op de mobiel van de gebruiker bewaard. Daarnaast is niemand verplicht de app te gebruiken.

Test met gefingeerde uitbraak

Binnen de EU hebben Duitsland, Frankrijk en Italië al een corona-app gelanceerd. Spanje is het eerste land dat bij de test een uitbraak gaat simuleren. Voor een betrouwbaar resultaat moeten minimaal 3.000 personen op La Gomera de app downloaden en installeren. Vervolgens worden er 300 gefingeerde besmettingen in de applicatie ingevoerd. De pilot moet uitwijzen of identificatie en terugkoppeling naar gebruikers op de juiste manier verloopt. Ook wordt bekeken of de app gebruiksvriendelijk is.

Dit vind je misschien ook leuk