Spanje gaat onwettige verhuurplatforms fors beboeten

door admin
vakantiehuizen op verhuurplatforms

Het Spaanse ministerie van Consumentenzaken heeft een onderzoek gestart naar oneerlijke handelspraktijken met betrekking tot vakantiehuizen die zonder vergunning opereren. Dit onderzoek richt zich op de grootste verhuurplatforms van vakantiehuizen zoals Airbnb en Vrbo.

Het ministerie, onder leiding van Pablo Bustinduy, zet hiermee zijn aangekondigde aanpak tegen onwettige online advertenties voor toeristische verhuur door.

Oneerlijke handelspraktijken

Volgens de Algemene Wet voor de Bescherming van Consumenten en Gebruikers zijn deze oneerlijke handelspraktijken een overtreding die “algemene schade of risico’s kunnen veroorzaken voor de belangen van consumenten en gebruikers,” aldus de Directie Generaal Consumentenzaken. Autoriteiten op regionaal en gemeentelijk niveau hebben melding gemaakt van een significant aantal vakantiehuizen die zonder de vereiste licenties opereren. Daarom heeft het ministerie besloten dit onderzoek te starten om consumenten en gebruikers tegen deze praktijken te beschermen.

Informatie verzamelen

Consumentenzaken heeft verzoeken om informatie gestuurd naar de grootste vakantieverhuurplatforms. Deze zijn specifiek gericht op grote verhuurders of bedrijven die grote aantallen vakantiehuizen beheren in verschillende autonome gemeenschappen. Deze bedrijven kunnen mogelijk betrokken zijn bij “oneerlijke handelspraktijken.”

Boetes tot 100.000 euro

Op basis van de verzamelde informatie zal Consumentenzaken onderzoeken of het nodig is om sanctieprocedures te starten voor deze praktijken. Als de overtredingen als ernstig worden aangemerkt, kunnen ze boetes opleveren tot 100.000 euro. Deze boetes kunnen zelfs oplopen tot vier tot zes keer de onrechtmatig verkregen winst.

Met deze strenge maatregelen hoopt het ministerie de legaliteit en transparantie van de toeristische verhuurmarkt te waarborgen en consumenten te beschermen tegen potentiële misleiding en risico’s.

Lees ook: Airbnb waarschuwt verhuurders zwembaden niet te adverteren vanwege droogterestricties

Dit vind je misschien ook leuk