Spanje is derde Europese land met hoogste stijging minimumloon

door admin
Spanje is derde Europese land met hoogste stijging minimumloon

Grofweg kan Europa in drie soorten niveaus worden ingedeeld als het gaat over het minimumloon: Je hebt Oost-Europa, waar het minimumloon onder de 1.000 euro ligt; in Centraal-Europa bedraagt het minimumloon meer dan 1.500 euro en er zijn landen zoals Spanje, waar het minimumloon er precies tussenin ligt.

Wat doet het minimumloon in andere Europese landen?

Om enkele voorbeelden te noemen; Duitsland behoort tot de welvarendere landen van Europa met een minimumloon van 1.621 euro per maand. In Frankrijk is dit bedrag vastgesteld op 1.603 euro, in België op 1.658 euro, in Nederland op 1.725 euro en in Luxemburg zelfs op 2.257 euro per maand.

Spanje voert opnieuw verhoging minimumloon door

Onlangs ging de Spaanse Ministerraad akkoord met opnieuw een verhoging van 35 euro van het minimumloon per januari 2022 (met terugwerkende kracht). In september 2021 was het minimumloon namelijk ook al licht gestegen. Na deze nieuwe verhoging komt het SMI precies op 1.000 euro per maand. Met deze verhoging is dan ook tegemoet gekomen aan de eisen van de vakbonden. Deze 1.000 euro zal veertien keer per jaar worden uitbetaald waardoor werknemers met een SMI een jaarinkomen hebben van 14.000 euro bruto.

Spanje op plek zeven van landen met hoogste minimumloon Europese Unie

Met de laatste stijging van 35 euro is Spanje, na Litouwen en Luxemburg, het derde land waar het minimumloon het hardst is gestegen sinds 2012, de laatste economische crisis. Hoewel het minimumloon in Spanje aanzienlijk steeg, heeft Spanje – net als vorig jaar – het op zes na hoogste minimumloon van de Europese Unie.

Minimumloon Spanje was 7 jaar lang gelijk

Zeven jaar lang, tussen 2009 en 2016, is het minimumloon namelijk nagenoeg gelijk gebleven. Pas in 2017, tijdens de regeerperiode van Rajoy, kwam hier verandering in. In 2018, toen Pedro Sánchez premier werd, werd een verhoging van het minimumloon een van de voornaamste beloftes tijdens de verkiezingen. In iets meer dan een jaar tijd steeg het minimumloon van 700 euro naar ruim 900 euro per maand en de afgelopen drie jaar steeg het SMI met 26 procent.

Hier stopt het echter niet: Het plan van de regering is om tegen 2023 nog een of meer verhogingen door te voeren waardoor het minimumloon uitkomt op 1.060 euro per maand.

Dit vind je misschien ook leuk