Spanje kampt voor jaarwisseling met tekort aan coronatests

door admin
Spanje kampt voor jaarwisseling met tekort aan coronatests

Door de huidige logistieke problemen zijn er wereldwijd minder coronatests beschikbaar. In Spanje is dit tekort echter opvallend groter dan in andere Europese landen. El País zocht uit hoe dit kan en concludeert dat het ministerie van Volksgezondheid en de regiobesturen een aantal keuzes hebben gemaakt waardoor de voorraad nu klein is en de prijs extreem hoog. 

Zo is volgens hoofd infectieziekten José Miguel Cisneros van Hospital Virgen del Rocío in Sevilla het belang van de thuistests te zeer onderschat. De tests zijn weliswaar minder betrouwbaar dan de PCR-tests, maar nog steeds spelen deze een belangrijke rol in de preventie van de virusverspreiding. 

Wachten op keurmerk

In tegenstelling tot landen als Duitsland of Frankrijk, hanteert Spanje striktere criteria voor de verkoop van de thuistests. Deze moeten onder andere een keurmerk hebben van bepaalde Europese organisaties om thuis te worden gebruikt. Echter zijn deze organisaties een bottleneck voor de beschikbaarheid omdat Spaanse fabrikanten vanwege de grote vraag soms wel drie jaar moeten wachten op hun keurmerk. Hierdoor is de bevoorrading van thuistests in Spanje een stuk lager dan in andere landen en blijft het land grotendeels afhankelijk van de import, met name uit China. 

In Nederland en Duitsland zijn de zelftests te koop bij de apotheek, drogist en supermarkt en kosten vaak nog geen 3 euro per stuk. Ook in Italië en Frankrijk zijn de tests verkrijgbaar in de supermarkt en in Engeland worden ze zelfs gratis verspreid om iedereen de mogelijkheid te geven zichzelf twee keer per week te testen. Lange rijen voor de apotheek, zoals in Spanje nu het geval is, zal je in andere Europese landen dus niet snel zien. 

Testresultaat niet altijd betrouwbaar

Desgevraagd melden bronnen aan El País dat Spanje te terughoudend geweest is als het gaat om het belang van de thuistest in de strijd tegen de pandemie. Een van de redenen daarvoor is het relatief grote percentage (30%) onterechte negatieve testuitslagen. Dit percentage daalt echter wanneer de test wordt afgenomen als er ook al symptomen zijn opgetreden, of wanneer pas op de vijfde dag na het contact met een besmette persoon wordt getest. 

Omdat een negatief testresultaat valse veiligheid kan bieden, is het ministerie van Volksgezondheid terughoudend geweest in het erkennen van het belang van de thuistest. Ook de Spaanse Vereniging voor Epidemiologie (SEE) merkt op dat in landen waar de thuistest veelvuldig wordt gebruikt, het aantal besmettingen in de afgelopen weken niet significant lager is dan in Spanje. 

Toch was de vraag naar zelftests in Spanje deze maand opeens zo groot (meer dan 6 miljoen verkochte tests) dat er nu een tekort is om aan deze vraag te voldoen. Volgens een woordvoerder van de Federatie van Farmaceutische Distributeurs zal het tekort in de bevoorrading volgende week zijn opgelost. 

Geen prijsregulering 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten niet in te zullen grijpen in de soms extreme prijsverhoging van de thuistests. Het gaat volgens een woordvoerder niet om een medicijn en daarom staat het verkopers vrij zelf hun prijs te bepalen. Bovendien is het gebruik van zelftests, in tegenstelling tot de mondkapjes, niet verplicht en is de situatie nu anders dan die van april 2020. 

Dit vind je misschien ook leuk