Spanje kan kiezen: Meer bomen nodig in steden of meer hittedoden

door admin
Spanje kan kiezen: Meer bomen nodig in steden of meer hittedoden

Terwijl de wereldwijde temperaturen blijven stijgen, worstelen stedelijke gebieden in heel Europa met het probleem van "stedelijke hitte-eilanden" - dichtbevolkte gebieden die aanzienlijk heter zijn dan het omliggende platteland.

Waar vroeger bomen en grasvelden voor schaduw en verkoeling zorgden, zien we nu vooral cement en beton in steden. We zitten te puffen op en terras onder kunststof parasols, terwijl de schaduw van een dichtbegroeide boom veel meer verkoeling biedt. En dat terwijl de zomers steeds langer en heter worden.

Tal van onderzoeken bevestigen die waarnemingen en hebben volgens Climatica aangetoond dat hitte-eilanden in steden een aanzienlijk negatieve impact kunnen hebben op de volksgezondheid. Er zijn meer mensen met hitte-uitputting en ademhalingsproblemen in gebieden met hoge hitteniveaus.

Een ander negatief gevolg ligt op het economische vlak aangezien bedrijven en huiseigenaren hun energierekeningen zien stijgen als ze gedwongen worden om hun kantoren en huizen koel te houden op hete dagen.

Een derde van hittedoden kan vermeden worden

Een studie uitgevoerd met gegevens van 93 Europese steden en gepubliceerd in The Lancet schat dat een derde van de sterfgevallen als gevolg van het ‘hitte-eiland’-effect vermeden zou kunnen worden als bomen 30% van de stedelijke ruimte zouden bedekken. Hieruit bleek ook dat de meeste Spaanse steden een veel hoger sterftecijfer door hitte hebben dan in de rest van Europa vanwege het ‘hitte-eiland’-effect. 

Lees ook: Aantal sterfgevallen toegeschreven aan hitte in Spanje verdrievoudigd

In Spanje gaat het vooral om de steden Barcelona, ​​Malaga, Palma de Mallorca, Madrid, Sevilla en Valencia. Al deze steden hebben volgens het onderzoek een vrij laag percentage bomen. 

Sommige Spaanse steden al begonnen

Om deze effecten tegen te gaan, investeren veel steden al in groene infrastructuur, zoals bomen, parken en groene daken, om de temperatuur in stedelijke gebieden draaglijker te maken. Zo heeft Barcelona zichzelf het doel gesteld om in 2030 160 hectare meer groen in de stad te hebben en dan niet alleen méér groen, maar ook natuurlijker groen.

Madrid wil tegen 2030 een miljoen bomen hebben geplant als onderdeel van een bredere inspanning om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Deze bomen worden geplant in parken, langs straten en in andere openbare ruimtes. Samen zullen ze naar verwachting bijdragen aan een verlaging van de temperatuur van de stad met maximaal 2 graden Celsius.

Parijs, Londen en Berlijn

Buiten Spanje heeft Parijs heeft zich verplicht tot het planten van 170.000 nieuwe bomen tegen 2024. Het doel is de groene dekking van de stad te verhogen van 14% naar 20% in 2030. De stad investeert verder ook meer in groene daken en groene muren die helpen om warmte op te nemen en voor schaduw zorgen.

Andere steden in heel Europa wenden zich ook tot groene infrastructuur om stedelijke hitte-eilanden te bestrijden. Londen heeft bijvoorbeeld een “Green Grid”-initiatief gelanceerd om een netwerk van groene ruimten in de stad te creëren, terwijl Berlijn een programma heeft geïntroduceerd om bomen te planten op privéterrein om de temperatuur in stedelijke gebieden te helpen verlagen.

Uitdagingen

Ondanks de voordelen van groene infrastructuur, zijn er ook uitdagingen bij de implementatie ervan. Een van de grootste obstakels is het gebrek aan ruimte in stedelijke gebieden. Veel steden hebben moeite om ruimte te vinden voor nieuwe bomen en parken. Er zijn ook zorgen over de kosten van het aanleggen en onderhouden van groene infrastructuur. In dit verband beweren sommige critici dat het op lange termijn misschien geen kosteneffectieve oplossing zou zijn. 

Voordelen wegen ruimschoot op tegen de kosten

Voorstanders van groene infrastructuur beweren echter dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de kosten. Naast het verlagen van de temperatuur in stedelijke gebieden, zorgt meer groen voor een betere luchtkwaliteit. Verder vermindert het geluidsoverlast en biedt het leefgebieden voor dieren in het wild. Meer groen in de stad kan ook tot minder psychische problemen en een beter cognitief functioneren leiden. 

Foto: Op het nieuwe ontwerp van Puerta del Sol in Madrid is geen groen te bekennen

Dit vind je misschien ook leuk