Spanje keurt groene energieprojecten goed ter waarde van ruim 57 miljard

door admin
Spanje keurt groene energieprojecten goed ter waarde van ruim 57 miljard

El Economista schrijft dat het overgrote deel van de projecten die vóór 25 januari een milieu-effectrapportage (MER) hadden verkregen, al vóór de door de regering gestelde deadline van 25 april een voorlopige administratieve vergunning (AAP) kreeg.

Het gaat om de eerste twee bureaucratische stappen die energiebedrijven moesten nemen voordat ze hun nieuwe installaties operationeel kunnen maken. Ze zullen nu geconfronteerd worden met de derde en laatste grote mijlpaal: het verkrijgen van de administratieve bouwvergunning vóór 25 juli.

Goedkeuringen per bedrijf

Naturgy heeft de AAP ontvangen voor meer dan 1.000 MW aan projecten, waaronder geavanceerde projecten. In totaal heeft het goedkeuring gekregen voor twintig projecten die het ontwikkelt in verschillende autonome gemeenschappen. In Galicië heeft het bedrijf acht windenergieprojecten succesvol afgerond.

Lees ook: Spanje wil transitie groene energie EU en ambitieuze klimaatdoelen versnellen

Cepsa heeft de AAP ontvangen voor negen projecten met een capaciteit van 1.052 MW. Zes projecten bevinden zich in Toledo, één in Madrid en twee in Cádiz.

EDP heeft groen licht gekregen voor 1.100 MW aan hernieuwbare energieprojecten.

Andere energiebedrijven, zoals Opdenergy en Solaria, hebben ook positieve beoordelingen ontvangen voor hun projecten in Spanje. Opdenergy heeft in totaal 2.320 MW aan projecten, waarvan een deel al is gebouwd en andere projecten nog in ontwikkeling zijn. Solaria heeft de AAP verkregen voor 3.985 MW, inclusief enkele bekende fotovoltaïsche parken.

Uitdagingen 

Hoewel deze projecten de vereiste goedkeuringen hebben gekregen, waarschuwen bedrijven in de sector dat het binnen de huidige termijnen moeilijk zal zijn om alle goedgekeurde capaciteit te bouwen. Het gebrek aan middelen en vertragingen bij de administratieve procedures kunnen problemen veroorzaken bij het verkrijgen van financiering en het voltooien van de projecten binnen de gestelde tijdslimieten.

Herziening van het energieplan

Tegelijkertijd is de Spaanse regering begonnen met de herziening van het Geïntegreerd Nationaal Energie- en Klimaatplan (PNIEC), dat in juni naar Brussel wordt gestuurd. Hierbij zal gekeken worden naar de planning van het elektriciteitstransmissienetwerk. Dit is inclusief nieuwe investeringsprojecten op het gebied van waterstof en de uitbreiding van het netwerk. Bovendien kan de maximale investeringslimiet voor het transmissienetwerk in de komende maanden worden verhoogd, op voorwaarde dat de extra projecten binnen het herstel- en veerkrachtplan kunnen worden gefinancierd.

Vertragingen in de sector en maatregelen van de regering

De hernieuwbare energiebedrijven hebben de afgelopen maanden gewaarschuwd voor aanzienlijke vertragingen in de sector. Het gebrek aan middelen en de overbelasting van de administratieve processen zorgden ervoor dat de autoriteiten niet in staat waren om tijdig te reageren op milieu-effectrapportages, voorlopige administratieve vergunningen en bouwvergunningen. 

Om dit probleem aan te pakken, kondigde het ministerie van Ecologische Transitie (Miteco) eind februari de oprichting aan van een speciale afdeling voor elektrische energieprojecten. Deze afdeling, die valt onder de Directoraat-Generaal Energie, heeft als doel het bureaucratische proces te versnellen en de administratieve procedures efficiënter te maken.

Toekomst van groene energie in Spanje

Met de goedkeuring van groene projecten ter waarde van 57,6 miljard euro zet Spanje een belangrijke stap in de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Deze projecten zullen niet alleen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook aan de creatie van banen en de bevordering van duurzame groei in het land.

Spanje wil positie versterken

De herziening van het Geïntegreerd Nationaal Energie- en Klimaatplan (PNIEC) geeft ook aan dat de regering zich inzet voor verdere ontwikkeling en investeringen in groene energie. Met een focus op waterstofprojecten en de uitbreiding van het elektriciteitstransmissienetwerk wil Spanje haar positie als een toonaangevende speler op het gebied van hernieuwbare energie versterken.

Lees ook: Spanje kan belangrijkste Europese leverancier van groene waterstof worden

Dit vind je misschien ook leuk