Spanje onderzoekt dreiging klimaatverandering op rivieren in Pyreneeën

door admin
Spanje onderzoekt dreiging klimaatverandering op rivieren in Pyreneeën

Het is geen verrassing dat de klimaatverandering van invloed is op de waterstand van de rivieren in de Pyreneeën. Enkele voorspellingen van het zogenaamde Piragua-project zijn dat het water in de winter een stuk hoger zal staan aangezien er jaarlijks meer regen valt en dat sneeuw sneller zal smelten. In de zomer worden juist lagere waterstanden voorspeld door de hitte en de verdamping van het aanwezige water.

Samenwerking tussen Spanje, Frankrijk en Andorra

Het Piragua-project omvat een samenwerking tussen Spanje, Frankrijk en Andorra waarin het water in de Pyreneeën wordt geëvalueerd en waarin prognoses voor de toekomst worden gedaan als het gaat om deze rivieren in combinatie met de klimaatverandering. Ook worden strategieën bekeken met het oog op eventuele aanpassingen van diverse sectoren; van de productie van hydro-elektrische energie tot het toerisme.

De samenwerking tussen de drie landen is in 2018 begonnen en zal drie jaar gaan duren. Het is de eerste keer dat het hele gebied van de Pyreneeën wordt onderzocht; van de Golf van Biskaje tot aan de Middellandse Zee. “Het is een gebied met veel bepalende elementen; gletsjers, sneeuw, watervallen, rivieren. Al deze waterbronnen bedienen een gebied dat verder gaat dan alleen de Pyreneeën. Onderzoek naar het hele gebied is ontzettend belangrijk omdat het een divers gebied is met miljoenen inwoners en honderdduizenden hectares aan gewassen,” aldus Beguería, onderzoeker en adjunct-directeur van Estación Experimental de Aula Dei in Zaragoza.

Bundeling data deelonderzoeken in Piragua-project

De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar verschillende delen van het gebied. Deze data worden meegenomen in het Piragua-project. Zo bleek uit cijfers van de Pyreneese waarnemingspost voor klimaatverandering (OPCC) dat er de afgelopen vijftig jaar 2,5 procent minder regen is gevallen in de Pyreneeën; de temperatuur gemiddeld met 1,2 graden is gestegen en dat het sneeuwregime is veranderd. Dit alles heeft gevolgen voor de waterstand van de rivieren. Er stroomt minder water door de rivieren en ook is het ritme door de seizoenen heen veranderd wat op sommige moment zorgt voor overstromingen.

Deelstudies focussen zich op diverse sectoren in de omgeving

Het Piragua-project bestaan uit zeven deelstudies over diverse aanpassingsstrategieën van sociaaleconomische sectoren. Een van de onderzoeken gaat over de productie van waterkracht en wat de impact is van de veranderende waterritmes op hydro-elektrische energie. Ook irrigatie vormt een van de deelstudies, vooral aangezien Riegos del Alto Aragón het grootste geïrrigeerde gebied van de EU is. Andere deelstudies gaan over bosbouw, stedelijke voorzieningen, toerisme, veengebied en de gota fría, het effect van hevige stortregens op het gebied.

Piragua is een project dat wordt gefinancierd door Europese Interregfondsen en waaraan de wetenschappelijke onderzoeksraad van Spanje, universiteiten uit Barcelona en Baskenland, de duurzaamheidsorganisatie in Andorra, het Spaanse geologische en mijnbouwinstituut en het Franse nationale centrum voor wetenschappelijk onderzoek meedoen.

Dit vind je misschien ook leuk