In een poging om de snel stijgende huurprijzen in Spanje te temperen, heeft de minister van Huisvesting, Isabel Rodríguez, opgeroepen tot solidariteit door verhuurders te vragen hun huurprijzen sociaal verantwoord te houden.
Rodríguez benadrukte de noodzaak tot solidariteit tijdens een interview op de Spaanse radiozender SER en dan vooral onder particuliere verhuurders. Die hebben namelijk het grootste deel van de huurwoningen in Spanje in bezit. Deze oproep komt op een moment dat huurprijzen bijna zijn verdubbeld in de afgelopen tien jaar en dat huurdersorganisaties steeds vaker protesteren tegen de stijgende kosten.
Nieuwe limieten op huurverhogingen
Met de invoering van de nieuwe Ley de Vivienda in 2023 heeft de Spaanse regering een limiet gesteld aan jaarlijkse huurverhogingen voor bestaande huurcontracten. Voor 2024 mogen verhuurders hun huurprijzen met maximaal 3% verhogen, vergeleken met de 2% limiet van 2023. Deze maatregel is bedoeld om huurders enige bescherming te bieden tegen de stijgende kosten, vooral in een markt waar de gemiddelde huurprijs in augustus 2024 steeg tot 13,1 euro per vierkante meter. Dit betekent dat een huurwoning van 80 m² nu gemiddeld 1.048 euro per maand kost, bijna het dubbele van wat het in 2014 was.
Lees ook: Huizenprijzen Spanje stijgen tot nieuw historisch hoogtepunt
Solidair Verhuren
Minister Rodríguez benadrukte dat veel huurwoningen in handen zijn van kleine particuliere verhuurders en deed een beroep op hun solidariteit om huurprijzen af te stemmen op wat huurders financieel kunnen dragen. “Spanje is een solidair land, en ik vraag verhuurders om rekening te houden met de sociale noodzaak en huurprijzen binnen redelijke grenzen te houden,” zei ze. Ze bekritiseerde ook de regio Madrid voor het niet toepassen van het door de regering voorgestelde prijsplafond, wat volgens haar de huurders in die regio benadeelt.
Veranderingen in 2025
Vanaf 2025 wordt een nieuwe referentie-index voor huurverhogingen geïntroduceerd. Die zal stabieler en lager zijn dan het huidige inflatiecijfer (IPC). Deze index wordt door het Instituto Nacional de Estadística (INE) voor het einde van 2024 vastgesteld. Voor contracten van vóór de Woningwet moet een eventuele verhoging voldoen aan wat in het oorspronkelijke contract is overeengekomen. De nieuwe grens van 3% blijft echter van toepassing. Daarnaast blijft de regelgeving streng. Eigenaren mogen geen extra kosten, zoals afvalheffingen of gemeenschapskosten, doorberekenen aan huurders, tenzij dit expliciet in het huurcontract is overeengekomen.
Uitdagingen op de huurmarkt
Ondanks de maatregelen blijft de spanning op de huurmarkt groot. Het tekort aan betaalbare huurwoningen zorgt voor felle concurrentie, waarbij verhuurders vaak uit een groot aantal kandidaten kunnen kiezen. Hierdoor stijgen de huurprijzen. In sommige regio’s, zoals Teruel, zijn er al meldingen van seizoenscontracten die worden gebruikt om de wettelijke beperkingen te omzeilen.
Lees ook: Daling huuraanbod en stijging prijzen door nieuwe huurwet in Spanje