Spanje tegen het einde van de eeuw een woestijn

door admin
Spanje tegen het einde van de eeuw een woestijn

Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door de Aix-Marseille Université in Frankrijk. Tijdens de klimaattop eind vorig jaar in Parijs, ondertekenden 195 landen Het Akkoord van Parijs waarin een bovengrens van 2 graden opwarming staat ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Daarbij werd in het akkoord vastgelegd dat er naar wordt gestreefd om die opwarming niet boven de 1,5 graden Celcius uit te laten komen. Bovendien moet er volgens het akkoord snel een einde komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen, die een belangrijke oorzaak zijn van de overmatige CO2 uitstoot.

In het vakblad Science schrijven onderzoekers dat de door de mensheid versnelde klimaatverandering goed op weg is om het Middellandse Zeegebied op een ongezien manier sinds 10.000 te verstoren. Tegen het einde van de eeuw zullen grote delen van Europa woestijn zijn als overheden niet snel maatregelen nemen.

Vooral het zuiden van het Iberisch Schiereiland, het noorden van Marokko, Algerije, Tunesië, het Italiaanse eiland Sicilië en delen van Turkije en Syrië zullen te maken krijgen met zich uitbreidend woestijnlandschap.

Bij een opwarming van 2 graden Celcius zal de vegetatie in die gebieden drastisch veranderen vanaf de kust naar de bergachtige gebieden meer in het binnenland. Het zuiden van Spanje wordt als een gevoelige regio gezien door de biodiversiteit en doordat de regio al vele eeuwen lang wordt gecultiveerd. De onderzoekers lieten de invloed die mensen hier op het milieu hebben en hebben gehad door ontbossing en intensieve landbouw en intensievere bewoning van de kustzones achterwege. 

Sinds het einde van de negentiende eeuw steeg de gemiddelde temperatuur in de regio’s al met 1,3 graden en dus meer dan het gemiddelde wereldwijd van 0,85 graden. Volgens onderzoekers zullen de kwetsbare ecosystemen in de landen rond de Middellandse Zee het alleen maar redden als de opwarming niet verder zal gaan dan 1,5 graden in totaal. 

De aanbeveling in het onderzoek is dan ook om nu al te beginnen met maatregelen om de uitstoot van de broeikasgassen te verlagen voor een nuluitstoot tegen 2050 en niet later om pas resultaat te hebben tegen het einde van deze eeuw.

Video Greenpeace

Twee jaar geleden publiceerde Greenpeace Spanje een video waarop te zien was hoe kustplaatsen als Marbella, Benidorm en San Sebastian eruit zullen zien als de zee 7 meter stijgt. Dit zou het resultaat zijn van falende pogingen om het smelten van de ijskappen op de Noordpool tegen te gaan.

Lees ook: Klimaatrisico’s voor Spanje door opwarming aarde

Dit vind je misschien ook leuk