Klimaatrisico’s voor Spanje door opwarming aarde

door admin
Klimaatrisico's voor Spanje door opwarming aarde

We staan op achterstand, maar het is nog steeds mogelijk een ongeëvenaarde ramp te voorkomen. We zijn de laatste generatie die maatregelen tegen de klimaatverandering kan nemen. Het begon allemaal in Parijs op de ambitieuze klimaattop 2015 die vandaag afloopt. Het is de top aller toppen, de COP21 van de VN, waar in december in totaal 196 landen het hoofd braken over het probleem dat door ons toedoen reusachtige proporties heeft aangenomen.

Uitstoot Spanje omlaag

In Spanje nam de uitstoot van kooldioxide in 2014 weliswaar af met 2,1% (224 miljoen ton), maar dit is veel minder dan het EU-gemiddelde van 5%, zo blijkt uit gegevens van Eurostat. In Slowakije daalde de uitstoot het meest (14,1%). Dat is niet genoeg. De aarde mag in 2100 gemiddeld niet meer dan twee graden warmer worden. Als dat wel gebeurt, ontstaat er een \’volstrekt onbeheersbare\’ situatie, volgens Christiana Figueres, hoofd van het VN-klimaatbureau. Als in Parijs de ijzeren en wereldwijde politieke wil ontbreekt om bindende verplichtingen aan te gaan (inclusief economische maatregelen) riskeert de hele wereld een zorgwekkende reeks ernstige klimaatgevolgen.

Verdwijnende ecosystemen

Zo zou Spanje het verdwijnen van unieke ecosystemen in haar berggebieden in de hand werken. Diersoorten als de sinds 1974 beschermde bruine beer of de auerhoen zouden uitsterven, evenals de edelweiss, de gletsjers, de ibones (gletsjermeren in de Pyreneeën) en de neveros (eeuwige sneeuw). Ook de rivieren en beken in het hooggebergte zouden schade ondervinden. Het hooggebergte is zeer kwetsbaar voor klimaatverandering.

Stormen en overstromingen

In de noordelijke provincies met een oceanisch klimaat, zal de bevolking vaker overlast ervaren van stormen en overstromingen. De klimaateffecten kunnen leiden tot een stijging van de watertemperatuur, een meer mediterraan klimaat, zwaardere stormen en ernstige overstromingsrisico’s door de stijgende zeespiegel. Dat alles zou ook leiden tot problemen in de vangst van vissen en schaal- en schelpdieren.

Hittegolven en bosbranden

Als deze dynamica van het klimaat zich voortzet, zal het binnenland van Spanje zwaardere hittegolven, grote branden en meedogenloze zomers te verduren krijgen. Er zullen ook vochtige leefomgevingen verloren gaan en ernstige gevolgen zijn voor de landbouw, zoals het sluiten van wijngaarden. Dat is voor de wijnbouw van groot belang.

Einde zomertoerisme

Het gebied met een mediterraan klimaat zou geconfronteerd worden met het einde van het zomertoerisme. Kusterosie, waterschaarste, woestijnvorming, gevolgen voor de landbouw (citrusvruchten en olijven), droogte en toename van buitensporige neerslag, te hete zomers, calamiteiten en overstromingen … het zijn slechts een paar toekomstscenario’s die de Spaanse Middellandse Zeekust, Andalusië en de Balearen te wachten staan.

Stofwolken Canarische Eilanden

Wat de Canarische Eilanden betreft, door hun subtropische klimaat zijn ze kwetsbaar voor de gevolgen van extreme weersverschijnselen, zware regenstormen en watergebrek of de groei van giftige algen en de terugtrekking van de kustlijn aan de stranden, die van groot economisch belang zijn. Door de ligging vlakbij de Sahara is er bovendien een grotere kans op stofwolken.

Vertaling uit 20Minotos: Mariëlle Moonen

Dit vind je misschien ook leuk