Spanje wacht nu langer met booster na covid-besmetting

door admin
Spanje wacht nu langer met booster na covid-besmetting

Deze maatregel is van toepassing op mensen die besmet zijn geraakt na het ontvangen van de volledige doses van een coronavaccin. Het gaat om een update van de vaccinatiestrategie die de Spaanse gezondheidsautoriteiten hanteren. Het ministerie stelt dat “huidig ​​bewijs aantoont dat het hebben van een SARS-CoV-2-infectie na het volledige regime een krachtige en brede immuunrespons veroorzaakt om andere varianten van het virus te neutraliseren. Die immuunrespons is volgens de onderzoeken beter dan die werd gezien bij mensen die alleen een infectie hadden of die slechts twee doses kregen. 

In de verklaring benadrukt het ministerie dat omicroninfecties de respons van geheugencellen verhogen in vergelijking met infecties na vaccinatie veroorzaakt door de delta-variant. Dit wijst op een uitbreiding van de immuniteit.

Vaccinatie bij kinderen tussen 5 en 11 jaar

Bij kinderen tussen 5 en 11 jaar geldt dat na zij een infectie hebben doorstaan vóór de toediening van het vaccin, zij slechts een enkele dosis zullen krijgen. Deze wordt 8 weken na de diagnose van de besmetting toegediend.

Als de kinderen na de eerste prik besmet zijn geraakt, moeten ze acht weken na de diagnose een tweede prik krijgen, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Dit is overeengekomen door de algemeen directeuren van Volksgezondheid en de autonome regio’s in een bijeenkomst. Hier besloten zij dat het interval tussen infectie en de toediening van de derde dosis bij volwassenen “minimaal vier weken” is, maar dat ze aanbevelen de booster vijf maanden na de diagnose van de infectie te nemen.

‘Absurd immuunsysteem’

De nieuwe aanbeveling volgt op kritiek van experts, met name immunologen. Die beschouwden de interval van vier weken als overdreven en een ‘absurd immuunsysteem’ na zo’n recente besmetting. 

Dit vind je misschien ook leuk