Spanje zet dikke streep door luxe resort bij uitgedroogd Doñana

door admin
Spanje zet dikke streep door luxe resort bij uitgedroogd Doñana

De Hydrografische Confederatie van de Guadalquivir (CHG) heeft naar verluidt definitief een einde gemaakt aan het megatoeristisch complex. Dit werd ooit bevorderd door de gemeenteraad van Trebujena, destijds gevormd door Izquierda Unida en ondersteund door de toenmalige socialistische regering van de Junta de Andalucía onder leiding van president José Antonio Griñán.

Rapport CHG en snelle besluitvorming

De minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera (PSOE), had kritiek geuit op de regionale regering van de PP voor het verlenen van een voorwaardelijke Strategische Milieuverklaring, gebaseerd op het advies van de CHG. Hierna had de CHG slechts twee dagen nodig om een rapport op te stellen over de wijziging van het Ruimtelijk Ordeningsplan voor de Noordwestkust van Cádiz.

Dit rapport had al jaren geleden moeten worden opgesteld en ingediend door het orgaan dat het stroomgebied van de Guadalquivir reguleert en onder het ministerie van Ecologische Transitie valt. De regionale overheid had er sinds 2020 minstens drie keer tevergeefs om gevraagd.

Geen waterbronnen beschikbaar

Het rapport, dat in handen is van El Mundo, bevestigt wat de CHG deze week al informeel had aangegeven na de controverse en de kritiek van minister Ribera op de “absurde” beslissing van de Junta. Het concludeert dat er geen waterbronnen beschikbaar zijn om een dergelijke grootschalige ontwikkeling op die locatie van water te voorzien.

Opvallend is dat er in het rapport met geen woord wordt gerept over het Nationaal Park Doñana, waarnaar de minister in haar kritiek verwees. Het rapport benadrukt daarnaast dat de beoogde bouwgronden gevoelig zijn voor overstromingen.

Negatief advies van CHG zet een streep door het project

Als gevolg hiervan geeft de CHG een negatief advies over het initiatief. Daardoor is het complex dat in 2003 werd bedacht definitief van de baan.

Destijds tekende de gemeenteraad van Trebujena, altijd in handen van IU, een overeenkomst met een Belgische zakenman voor een herbestemming van de grond van een voormalig drooggelegd moeras. Decennialang heeft de lokale overheid het project gesteund en verwees daarbij naar de stedenbouwkundige voorschriften van de Junta. 

De rol van de voormalige socialistische Junta

El Mundo benadrukt dat de destijds socialistische Junta de Andalucía stedenbouwkundige plannen heeft aangepast om ruimte te maken voor dit grootschalige project. Deze aanpassingen zorgden ervoor dat het project binnen het wettelijk kader paste.

Waterbronnen en overstromingsgevoeligheid

Het advies van de CHG onthult dat de luxe-ontwikkeling maar liefst 162.000 kubieke meter drinkwater en 250.000 kubieke meter irrigatiewater nodig zou hebben. Die waterbronnen zijn niet beschikbaar. Bovendien wijst het rapport op de overstromingsgevoeligheid van de beoogde bouwgronden. Die worden volgens de technici van de Confederatie beïnvloed door het overstromingsgebied van de Guadalquivir.

Een gemiste kans voor de Junta de Andalucía

Volgens de opstellers van het rapport was de informatie over de overstromingsgevoeligheid van de gronden al die tijd beschikbaar op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie. Hier zou de Junta niet naar hebben gekeken. 

Lees ook: Andalusië tekent doodvonnis voor Spanje’s belangrijkste wetland

Dit vind je misschien ook leuk