Steeds meer Spanjaarden kunnen medicijnen niet meer betalen

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Steeds meer Spanjaarden kunnen medicijnen niet meer betalen

De gevolgen van de coronapandemie zijn nauwelijks nog op een paar handen te tellen. Een van de gevolgen in Spanje is dat op dit moment 1,2 miljoen mensen hun reguliere medicijnen niet meer slikken omdat ze simpelweg de kosten van de behandeling niet meer kunnen betalen.

Buurtvereniging Madrid ziet toenemende hulpvraag medicatie

‘La Incolora’ is een buurtvereniging in Madrid welke verklaarde aan de Spaanse nieuwssite La Sexta dat niet alleen meer mensen aankloppen voor voedselpakketten maar dat er ook steeds vaker wordt gevraagd naar bepaalde medicatie. Er worden diverse voorbeelden gegeven van ouderen die met hun minimale pensioenuitkering niet meer in staat zijn om hun medicatie te kopen of essentiële producten zoals luiers voor volwassenen.

Gevolgen kunnen fataal uitpakken, volgens Spaanse huisarts

“Als mensen hun medicijnen tegen goed te behandelen aandoeningen, zoals astma, een hoge bloeddruk of diabetes, niet meer slikken dan kan dit zelfs fataal aflopen,” zo verklaart een Spaanse huisarts aan La Sexta. Het meest voor de hand liggende gevolg is dat het te weinig of niet innemen van medicatie zal leiden tot het aantasten van organen zoals het gezichtsvermogen, het hart of de nieren.

Als gevolg van deze situatie is het La Incolora gelukt om uit eigen initiatief een vijftigtal mensen in nood te bereiken om hen te kunnen helpen. Vlak na het opstarten van het project moest het echter on-hold worden gezet vanwege gebrek aan financiering. Hoewel dit initiatief prachtig is, valt dit probleem lastig op te lossen door particuliere organisaties en dient dit landelijk te worden aangepakt of gecoördineerd.

Organisatie ziet toenemende vraag om hulp financiering medicatie

Het voorbeeld van de organisatie in Madrid staat niet op zichzelf; de Banco Farmacéutico is een non-profitorganisatie die is opgezet om dit soort mensen te helpen. Momenteel bedient deze organisatie al patiënten in Catalonië, Aragon en Madrid. Toch ziet ook de Banco Farmacéutico dat dit soort armoede blijft toenemen. Een woordvoerder van de organisatie meldt aan La Sexta dat er sinds de pandemie 30 procent meer vraag is naar de behoefte om medicijnen te financieren.

Einde nog niet in zicht in Spanje

Vanwege de stijgende kosten, voornamelijk in levensonderhoud, verwacht de Banco Farmacéutico dat in 2022 dit soort armoede verder toeneemt en ongeveer 1,4 miljoen mensen in Spanje hiermee te maken zullen krijgen.

Dit wil je misschien ook lezen