Tijdens de verwoestende regenval in de regio Valencia speelde de stuwdam van Forata een cruciale rol in het voorkomen van een nog grotere ramp. Terwijl de storm op zijn hevigst was, wist de dam miljarden liters water tegen te houden.
De ongekende beelden van de wateroverlast in Spanje gaan de hele wereld over. Nu de omvang van de schade langzaam maar zeker duidelijk wordt, blijkt dat de Valencianen in de regio zijn behoed voor een nog grotere ramp. De stuwdam van Embalse de Forata, gelegen tussen Cofrentes en Buñol, werd een onmisbare barrière in de strijd tegen het water. Terwijl de storm op zijn hevigst was, wist de stuwdam 37 miljard liter tegen te houden. Een ongekende hoeveelheid, die gelijk staat aan het dagelijkse waterverbruik van ongeveer 7,5 miljoen huishoudens.
Meer dan 20 miljard liter water in drie uur tijd
Het stuwmeer van Forata bereikte op 29 oktober 100 procent van zijn capaciteit en hield stand onder omstandigheden die eerder als onmogelijk werden beschouwd. De waterstroom piekte rond 17:55 uur, waarbij het volume steeg tot 30,74 hectometer, een toename van meer dan 20 miljard liter binnen drie uur. Deze hoeveelheid overtreft de hoogste waterstanden in het stuwmeer sinds 1971, dat toen op 26 hectometer stond.
Medewerkers ter plaatse waren getuige van de enorme waterhoeveelheid die in een razend tempo binnenstroomde, met snelheden tot 2 miljoen liter per seconde. De huidige ramp toont aan hoe belangrijk de anonieme medewerkers en technici zijn die de infrastructuur beheren en controleren. Hun vastberadenheid en expertise hebben levens gered. Bovendien laat het zien dat het behoud en de modernisering van waterwerken van cruciaal belang blijven voor de veiligheid van de gemeenschap.
Stuwdam gepland na overstromingen Valencia in 1957
Het stuwmeer van Forata is een staaltje van Spaanse ingenieurskunst dat dateert uit het Franco tijdperk. Het werd ontworpen door Vicente Botella Torregrosa. De bouw van de dam begon voor de Spaanse Burgeroorlog, maar werd pas in 1969 voltooid en ingehuldigd met een verslag van de NODO, het propagandakanaal van die tijd.
De dam maakte deel uit van het ambitieuze Plan Sur, dat tot doel had de rivier de Turia om te leiden en toekomstige overstromingen te voorkomen. Dit plan kwam tot stand na de desastreuze overstroming van Valencia in 1957, waarbij vele levens verloren gingen.
Lees ook: Waarom het verwijderen van dammen in Spanje niet tot meer droogte of overstromingen leidt
Stuwmeren van essentieel belang bij voorkomen grotere ramp
Tijdens het noodweer van de afgelopen week waren het niet alleen het Embalse de Forata, maar ook kleinere stuwmeren in de regio die standhielden onder de enorme druk. Ondanks het succes van de dammen was de situatie afgelopen week gespannen. Op sociale media circuleerden berichten dat de lokale waterschappen, Confederación Hidrográfica, water zou gaan lozen. Dat zou leiden tot stijgende waterstanden in omliggende rivieren en tot meer overstromingsgevaar.
De overheid reageerde snel op de berichten met een geruststellende verklaring. In de nacht van 30 oktober kwam het verlossende nieuws: de dam had de test doorstaan. Er was daarna begonnen met het gecontroleerd lozen van water, ongeveer 900.000 liter per seconde, zonder het risico bestond dat de dam zou breken.
Dodental benadrukt ernst van de ramp in Spanje
De president van de Generalitat Valenciana benadrukte het belang van de dammen in de regio. Hij stelde dat de gevolgen niet te overzien waren geweest als Forata het zou hebben begeven.
Ondertussen loopt het dodental in de regio op. Ook het aantal vermisten neemt nog steeds toe. Er worden vergelijkingen getrokken met andere recente rampen zoals de orkaan Milton, die de oostkust van de VS trof. Die eiste ongeveer 20 levens. Het benadrukt de ernst van de huidige situatie in Spanje.
Lees ook: ‘Barbaarse’ 630 liter neerslag leidde tot dodelijke overstromingen Valencia