Het aantal vrijwillige ontslagnames is in Spanje nog te laag om te spreken van een ‘grote opzegging’, zoals wel wordt gedaan in landen als Amerika of Italië. Toch is het bedrijfsleven in Spanje zo bezorgd dat de regering al onderzoekt hoe de situatie moet worden aangepakt.
Dit werd bevestigd door minister Díaz van Arbeid tijdens een informatief ontbijt georganiseerd door Europa Press. De tweede vice-president van de regering heeft ook verzekerd dat ze de komende weken de sociale partners zal oproepen om de Grote Opzegging aan te pakken. Ondernemers maken zich vooral zorgen met betrekking tot technologische vacatures die ze niet ingevuld krijgen.
Groeiende zorg
De minister wees erop dat, ondanks het feit dat het fenomeen op dit moment niet de impact heeft zoals in andere landen, het een zorgelijk probleem is dat aangepakt moet worden voordat het escaleert.
“Spanje heeft 109.000 werknemers nodig. Een deel van deze vacatures betreft de horeca, maar er zijn ook andere vacatures waar hooggekwalificeerd personeel voor nodig is. Veelal zijn die gerelateerd aan de technologische en digitale transformatie”, aldus de minister.
De grote Amerikaanse opzegging
Het fenomeen Great Resignation begon vroeg in het jaar 2021 in de Verenigde Staten. Tienduizenden mensen gaven en geven massaal en vrijwillig hun baan op. Ze besluiten betere kansen te zoeken, zonder daartoe door ontslag gedwongen te worden. Sommigen van hen hebben niet eens een andere baan op het moment dat ze hun ontslagbrief indienen.
Van 2021 tot nu is het aantal ontslagen in de Verenigde Staten duizelingwekkend: bijna 4,5 miljoen werknemers zeiden hun baan al vaarwel. Het fenomeen is ook te zien in andere landen, zoals in Italië. Hier meldt de krant La Repubblica dat 1,3 miljoen werknemers vrijwillig ontslag namen in de eerste negen maanden van vorig jaar.
Bescheiden cijfers in Spanje
Vanwege de hoge werkloosheid in Spanje ten opzichte van andere Europese landen zou het verbazingwekkend zijn als zoveel mensen hier hun baan aan de wilgen zouden hangen. Toch waren er volgens gegevens van de sociale zekerheidsdienst iets meer dan 30.000 vrijwillige ontslagnames vorig jaar.
Verschillende elementen wijzen, afgezien van de aankondiging van minister Díaz, er echter op dat een Grote Spaanse opzegging wel aan het sudderen is. In de eerste plaats laten dezelfde socialezekerheidsgegevens, uitgesplitst naar maanden, een stijgende lijn zien: tussen januari en maart waren er gemiddeld 2.000 ontslagen per maand. Dat cijfer steeg tussen april en juni tot gemiddeld 2.600. Na een daling in de zomer bedroeg het gemiddelde van september tot december 2021 3.000 opzeggingen. ,
Aan de andere kant geeft de Hays Gids voor de Arbeidsmarkt 2022 aan dat 77% van de ondervraagde Spanjaarden zegt dat ze van baan zouden veranderen als ze konden. 68% van hen geeft toe actief op zoek te zijn naar een andere baan. De belangrijkste reden is om een beter salaris te vinden.
Bedrijven hebben meer mensen nodig
Ook bedrijven participeren in dit klimaat van arbeidsoptimisme. Volgens de Hays Guide is 71% van de ondervraagde Spaanse bedrijven van plan om in 2022 meer werknemers in dienst te nemen. 67% van hen denkt dat hun bedrijf zal groeien dit jaar. De meest gewilde profielen zijn verkopers, ingenieurs en ICT’ers.
Belangrijke barrières
Ondanks dit alles stuit de Grote Opzegging in Spanje op twee belangrijke barrières: lage lonen en de arbeidswetten. De behoorlijk lage salarissen, die nu met de inflatie nog lager zijn, maken het moeilijk om beter betaald werk te vinden dan men nu al heeft. Vaak is het verschil zo onbeduidend dat van baan veranderen niet de moeite waard is.
Aan de andere kant zorgt de opeenstapeling van anciënniteit, waardoor de Spaanse werknemer 33 dagen per jaar mee krijgt aan ontslagvergoeding, dat veel mensen wel twee keer nadenken voordat ze hun baan opzeggen. Het recht op die vergoeding vervalt natuurlijk bij vrijwillig vertrek.
ICT-sector
In de technologische sector in Spanje vindt nu al een grote strijd om talent plaats. Dat maakt dat de exit-barrières hier een minder belemmerende rol spelen. Professionals zouden volgens door Xataka geradpleegde human resource-experts meer dan ooit bereid zijn om van baan te veranderen gezien de wildgroei aan goede aanbiedingen als gevolg van het tekort aan talent.