Wie wel eens met een prijsvechter vliegt, weet dat goedkoop niet altijd betekent dat je zonder extra kosten van A naar B komt. De Spaanse overheid is het zat en treft nu voorbereidingen om ook Wizzair en Transavia aan te pakken voor het rekenen van kosten voor handbagage.
Dat is iets waar eerder al vijf andere maatschappijen, waaronder Ryanair en Vueling, voor op de vingers zijn getikt.
De regels voor handbagage in 2025 voor als je naar Spanje vliegt
Niet alleen Ryanair en Vueling
Volgens minister Pablo Bustinduy, verantwoordelijk voor onder meer Consumentenzaken, volgen Wizzair en Transavia dezelfde koers als eerder beboete maatschappijen. “Ze staan op het punt in dezelfde situatie terecht te komen,” liet hij vanuit Brussel weten. In november vorig jaar kregen Ryanair, Vueling, EasyJet, Norwegian en Volotea al een gezamenlijke boete van 179 miljoen euro opgelegd voor het vragen van toeslagen voor handbagage.
Het gaat om kosten die volgens de minister ronduit illegaal zijn. Denk aan betalen voor het meenemen van een normaal stuk handbagage, het reserveren van stoelen om naast je kind te kunnen zitten of zelfs het printen van een boardingpass. “We blijven hier streng tegen optreden,” aldus Bustinduy. “Iedere maatschappij die zich hieraan schuldig maakt, kan rekenen op dezelfde aanpak.”
Reizigers in Spanje kunnen kosteloos handbagagetoeslag terugvorderen
Europese druk neemt toe
Niet alleen Spanje trekt aan de bel. Ook de Europese consumentenkoepel BEUC heeft nu een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie. Samen met consumentenorganisaties uit twaalf landen vragen zij om duidelijke regels: wat mag een maatschappij nu wel en niet extra rekenen?
Volgens BEUC-directeur Agustín Reyna is de maat vol: “Deze maatschappijen negeren een uitspraak van het Europees Hof van Justitie uit 2014, waarin duidelijk werd gesteld dat handbagage die aan redelijke voorwaarden voldoet, gratis moet zijn.”
De klacht is gericht tegen zeven maatschappijen: Ryanair, Vueling, Volotea, EasyJet, Norwegian, Wizzair en Transavia. En met steun van zestien organisaties is het signaal duidelijk: dit moet stoppen.
Ondertussen in Brussel…
De Europese Commissie bekijkt momenteel of de Spaanse boetes door de beugel kunnen binnen het Europese recht. De betrokken maatschappijen hebben bezwaar aangetekend. Spanje heeft op zijn beurt inmiddels alle gevraagde documenten ingediend. Het wachten is nu op een oordeel vanuit Brussel.
Toch blijft minister Bustinduy stellig: “Of het nu om vliegtickets, huurwoningen of online winkelen gaat, het is tijd dat grote bedrijven zich weer aan de regels gaan houden. De consument mag niet de dupe zijn van slimme trucjes.”
Reactie van betrokken luchtvaarmaatschappijen
Naar aanleiding van de dreigende boete voor Transavia en Wizzair heeft easyJet via brancheorganisatie Airlines for Europe (A4E) gereageerd op de aanklacht over betaalde handbagage. In een verklaring laat A4E weten:
“Alle luchtvaartmaatschappijen staan passagiers toe om één tas of persoonlijk item mee te nemen als onderdeel van hun ticketprijs, in overeenstemming met de uitspraak van het Hof van Justitie van de EU in de zaak-Vueling. Uit een Eurobarometer-enquête uit 2024 blijkt dat 90% van de passagiers goed op de hoogte is van de afmetingen en het gewicht van de bagage die bij hun ticket is inbegrepen.
De stap die consumentenorganisaties nu zetten, zou de keuzevrijheid van reizigers beperken en ertoe leiden dat alle passagiers moeten betalen voor extra diensten die ze mogelijk helemaal niet nodig hebben. Het Hof van Justitie van de EU erkent uitdrukkelijk de waarde van het kunnen ‘uitpakken’ van diensten, omdat dit reizigers in staat stelt om precies die diensten te kiezen die het beste bij hun behoeften passen.
Het besluit van de Spaanse consumentenwaakhond over handbagage wordt momenteel aangevochten, en de Europese Commissie onderzoekt of dit besluit in overeenstemming is met de EU-wetgeving. Als handbagage verplicht gratis zou moeten zijn, zouden in Spanje alleen al zo’n 50 miljoen passagiers worden gedwongen te betalen voor iets wat ze mogelijk niet willen.”