De Spaanse consumentenorganisatie FACUA vraagt het Spaanse ministerie van Consumentenzaken actie te ondernemen tegen onder andere Transavia. Volgens FACUA maken Transavia en andere luchtvaartmaatschappijen zich schuldig aan het berekenen van illegale toeslagen op handbagage.
FACUA vraagt het ministerie van Consumentenzaken om sancties op te leggen aan Wizz Air, Transavia en Eurowings, omdat de toeslagen die zij reizigers opleggen niet legaal zouden zijn. Na klachten van de consumentenorganisatie heeft het Spaanse ministerie eerder al vijf andere luchtvaartmaatschappijen beboet. In totaal is 179 miljoen euro aan boetes uitgedeeld omdat de airlines onwettelijk kosten in rekening brengen voor het meenemen van handbagage, bijvoorbeeld als deze niet vooraf wordt gereserveerd.
Beleid handbagage Transavia sinds 1 april 2024 veranderd
Per 1 april heeft Transavia het beleid rondom het meenemen van handbagage gewijzigd. Voorheen mochten reizigers kosteloos een kleine koffer meenemen in de cabine. Sinds 1 april moeten mensen daar extra voor betalen. Ook kan een kleine koffer bij Transavia niet meer gratis mee in het ruim.
Maakt Transavia zich daarmee schuldig aan illegaal beleid rondom handbagage? Ja, zegt de Spaanse consumentenorganisatie. Niet alleen is het voor veel reizigers onduidelijk wat de regels rondom de toegestane handbagage zijn, de maatregelen rieken ook naar ´klantje pesten´ om maar zo veel mogelijk inkomsten te genereren. Het leidt bij veel mensen tot frustratie bij de gate. Hoewel de oplettende reiziger wel degelijk kan lezen welke richtlijnen de luchtvaartmaatschappij hanteert, blijft het voor een groot deel van de mensen onduidelijk wat je wel en niet kosteloos aan bagage mag meenemen in het vliegtuig. FACUA diende in juni al een klacht in over de volgens de organisatie illegale praktijken.
Eerder al sancties tegen andere luchtvaartmaatschappijen
Na de historische boete van 179 miljoen euro die het Spaanse ministerie voor Consumentenzaken oplegde aan Ryanair, Vueling, EasyJet, Norwegian en Volotea, verwacht FACUA dat het ministerie nu ook sanctieprocedures zal starten tegen andere luchtvaartmaatschappijen die dezelfde illegale toeslagen hanteren. Onder andere Wizz Air, Transavia en Eurowings maken zich schuldig aan vergelijkbare praktijken.
Voorwaarden van de luchtvaartmaatschappijen
De drie vliegmaatschappijen die nu onder vuur liggen hanteren allen een vergelijkbaar handbagagebeleid:
Wizz Air: De Basic-tarieven staan alleen een klein item van 40x30x20 cm toe, wat aanzienlijk kleiner is dan de reguliere handbagage. Passagiers moeten een toeslag betalen als ze meer bagage willen meenemen of kiezen voor hogere tarieven die een item tot 10 kg toestaan, wat leidt tot hogere ticketkosten.
Transavia: Ook hier laat het Basic-tarief alleen een item van 40x30x20 cm toe. Voor handbagage van maximaal 10 kg moeten passagiers kiezen voor de hogere tarieven en extra betalen.
Eurowings: De Basic-tarieven staan een kleine handbagage van 40x30x25 cm toe. Voor grotere handbagage (tot 8 kg) moeten mensen kiezen voor een andere optie of een toeslag betalen.
In feite komt het er bij de genoemde maatschappijen op neer dat reizigers alleen een kleine tas of een mini-koffertje mee mogen nemen die onder de stoel past. Voor grotere bagage moeten klanten betalen. In de praktijk vliegen veel vliegtuigen nu met cabines met bijna lege bagageschappen, omdat bijna niemand meer een rolkoffertje mag meenemen in het vliegtuig. De Spaanse consumentenorganisatie is van mening dat luchtvaartmaatschappijen zich daarmee schuldig maken aan illegale praktijken.
Advies voor gedupeerde passagiers
Consumentenorganisatie FACUA wijst erop dat consumenten recht hebben op terugbetaling van betaalde toeslagen op handbagage en biedt ondersteuning aan gedupeerden via het online portaal Aerofraudes (FACUA.org/aerofraudes).
Voor reizigers die woonachtig zijn in Spanje heeft FACUA het volgende advies: dien een claim in bij de luchtvaartmaatschappij. Als de betreffende maatschappij de claim afwijst, dien dan een klacht in bij de regionale consumentenautoriteit van de Spaanse autonome regio waar u woont en onderneem juridische stappen. Voor bedragen onder de 2.000 euro zijn daar geen kosten aan verbonden, omdat u als klant niet verplicht bent een advocaat of gerechtsdeurwaarder in te schakelen.
ANVR ´niet blij´ te zijn met keuzes Transavia rond handbagage
ANVR zei een jaar geleden volstrekt “niet blij” te zijn met de nieuwe stap van Transavia om kosten te berekenen voor handbagage. “Als je op reis of vakantie gaat, heb je natuurlijk bagage bij je,” zei de reiskoepel. Voor veel reizigers zijn de nieuwe maatregelen dan ook onbegrijpelijk. Of de luchtvaartmaatschappij zich iets aantrekt van het onbegrip bij klanten is de vraag. Ondanks grote ontevredenheid bij reizigers lijkt Transavia vooral uit op het genereren van extra inkomsten.
Lees ook: Transavia vliegt vanaf eind september rechtstreeks van Schiphol naar Granada