Trojka weer in Madrid om Spanje te controleren

door admin
Trojka weer in Madrid om Spanje te controleren

In Madrid zullen gedurende de tweede week van oktober inspecteurs van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) in gesprek gaan met vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische zaken, de Belastingdienst, de nationale bank van Spanje (Banco de España), het Fonds voor de Ordelijke Herstructurering van de Banken (FOHB) en de zogenaamde ‘bad bank’ SAREB.

Banken in nood

Die laatste werd in 2012 door de Spaanse overheid in het leven geroepen, met als doel de vier grootste banken overeind te houden en het bankwezen te reorganiseren en weer gezond te maken. Daarnaast zal er ook gesproken worden met andere banken die financiële steun ontvingen van de EU.

Hulp aan Spanje

Om de economische crisis het hoofd te bieden bood de EU aan Spanje een lening van 41,3 miljard euro. Inmiddels is hiervan 1,3 miljard euro terugbetaald. Als voorwaarde voor de lening stelde de EU dat Spanje drastische en structurele hervormingen zou doorvoeren. 

Hervormingen

Bij hun vorige bezoek, in maart 2014, droegen de inspecteurs de Spaanse overheid op meer vaart te zetten achter de hervormingen voor economisch herstel en het terugdringen van armoede en hoge schuldenlast. Daarnaast moest de regering een scherper toezicht houden op het niveau van kapitalisatie en de bezittingen van het bankwezen.

Halfjaarlijkse evaluatie

Trojka zal twee keer per jaar de situatie in Spanje komen bekijken, totdat de lening voor 70 procent is terugbetaald. Volgens de woordvoerder van Economische en Monetaire Zaken van de EC, Simon O’Connor, zal de focus bij de controle liggen op ontwikkelingen binnen de financiële sector, het economische beleid en de economische vooruitzichten van Spanje. Na afloop zullen de eurocommissaris en de ECB hun bevindingen bekend maken.

Positief effect

Volgens de Europese Commissie herstelt Spanje zich het best van de zwaarst getroffen Europese landen. De in de afgelopen jaren doorgevoerde hervormingen hebben een zichtbaar positief effect op de economie. Anderzijds is er ook kritiek op Spanje omdat sommige hervormingen erg lang op zich lieten wachten.

Dit vind je misschien ook leuk