Twee decennia ‘restaurante’ Vino Mio in hartje Malaga

door admin
Twee decennia ‘restaurante' Vino Mio in hartje Malaga

Toen Hélène Mostertman in het jaar 2000 aankwam in Málaga serveerden de restaurants uitsluitend Spaanse en lokale gerechten met hier en daar een pizzeria of falafeltent. Toch durfde de jonge Nederlandse onderneemster het aan om haar fusion restaurant te beginnen. Een paar maanden ervoor openden in het historische centrum twee andere restaurants met ongeveer het zelfde concept; Citrón en Clandestino. Deze werden gelijk omarmd door de lokale bevolking. De Malagueños vonden het fantastisch om wat nieuws te proberen. “Mensen wachtten vaak geduldig urenlang op een tafel”, vertelt Hélène daarover.

Spanjaarden eten laat, vaak pas na 22.00. Om ook voor die tijd ook leven in de brouwerij te hebben begon Hélène al vrij snel met het organiseren van flamenco-optredens en serveerde ze als pionier exotische gerechten met onder meer kangoeroe- en krokodillenvlees.

Love at first bite…

Negen jaar lang had Hélène gereisd en gewerkt in verschillende landen op zoek naar de beste plek om een restaurant te openen. Via goede vriend – en later mede-oprichter – Marco kwam ze in Málaga terecht. Drie jaar later, in 2003 en tijdens Semana Santa, openden ze na een forse verbouwing Vino Mio in Calle Álamos, om de hoek bij Plaza de la Merced. Twintig jaar, en een verhuizing naar de huidige locatie later, is Hélène Mostertman een bekende verschijning in de stad. Haar missie is echter nog hetzelfde als twee decennia geleden: haar gasten blij maken met een speciale ervaring en de beste gerechten die zij tijdens haar reizen tegenkwam.

Top vijftien van restaurants in Malaga

Inmiddels kent vrijwel iedereen Vino Mio of heeft er wel eens gegeten. Of het nou Spanjaarden zijn, buitenlandse residenten in en om de stad of toeristen. Dat het restaurant standaard in de top vijftien van beste restaurants van Málaga van Tripadvisor staat, draagt daar wel aan bij. Een hele prestatie als je bedenkt dat  volgens diezelfde ranking Malaga op dit moment liefst 2.269 restaurants telt.

Dinnershow met flamenco

Ook dit jubileumjaar is er bij Vino Mio weer elke avond een fantastische dinnershow. Een zanger, danser en gitarist zorgen voor een onvergetelijke avond. In plaats van binnen te eten bij de flamencoshow kunnen mensen er ook voor kiezen om buiten op het gezellige terras op het plein van Teatro Cervantes in alle rust te genieten van een romantisch diner.

Kunst en Wenda Douma

Binnen biedt Hélène haar klanten bovendien de gelegenheid te genieten van een zeer gevarieerd kunstaanbod. Sinds de opening in 2003 exposeerden meer dan 150 kunstenaars in Vino Mio. Nu dirigeert de Nederlandse kunstenares Wenda Douma, met eigen werk in het Rijksmuseum in Amsterdam, de exposities. Behalve Douma’s werk zijn aan de muren van Vino Mio ook kunststukken van andere internationale artiesten te bewonderen. Wenda’s eigen huis, ‘Casa Adnew’, is een fantastisch museum. Naast verkoop en verhuur van kunst geeft ze ook advies.

Onderscheiding van de gemeente Málaga

Omdat Hélène naast het blij maken van haar gasten, ook graag haar steentje bijdraagt aan een betere wereld, zette ze het project ‘Heal the World’ op. Geïnspireerd op het gelijknamige nummer van Michael Jackson werkt ze sinds april 2019 elke twee maanden met een andere NGO samen. Voor dit project kreeg de onderneemster bovendien op 8 maart vorig jaar en op de Internationale Vrouwendag een onderscheiding uit handen van burgemeester Francisco de la Torre. Deze gaat elk jaar naar lokaal vrouwelijk talent in de stad als erkenning van hun inzet voor gelijkheid en het bieden van kansen. 

De maandelijkse borrel

Elke eerste donderdag van de maand is er bij Vino Mio een gezellige borrel voor Nederlandstalig publiek. Die dag kunnen gasten dan ook bitterballen, kaas soufflétjes en frikadelletjes bestellen. Gelieve je hiervoor bij Helene aan te melden via whatsapp : 615689570  Het maximale aantal is twintig personen, dus meld je op tijd aan!

Openingstijden

Vino Mio is op woensdag en donderdag vanaf 19 uur geopend. Van vrijdag tot en met zondag kun je er vanaf 13 uur ook terecht voor een heerlijke lunch. Met een ‘cocina non-stop’ is de keuken doorlopend geopend tot 23 uur. Krokodillen- en kangoeroevlees is momenteel alleen op reservering verkrijgbaar.

Voor reserveringen en meer informatie: www.restaurantevinomio.es

Volg Vino Mio ook op Instram en Facebook. Andere projecten van Hélène: www.apartamentoscoronadomalaga.com www.planetadetallesmalaga.com

Dit vind je misschien ook leuk