Uitbraak kinkhoest in Spaanse regio Guadalajara

Kinkhoest geconstateerd bij 124 mensen, waaronder zes volwassenen

door admin
kinkhoest uitbraak

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag 1 februari gemeld dat er sprake is van een uitbraak van kinkhoest in Guadalajara, ten noordoosten van Madrid. Vooral minderjarigen zijn getroffen. Er zijn ook twee gevallen ontdekt op scholen in Madrid.

Het regiobestuur van Castilië-La Mancha heeft in een persbericht bevestigd dat Guadalajara is getroffen door een uitbraak van kinkhoest. Hoewel de meeste gevallen voorkomen bij schoolkinderen, zijn ook zes volwassen besmet. Ook in de regio Madrid zijn twee gevallen van kinkhoest ontdekt.

In het persbericht is gezegd dat in alle gevallen contactonderzoek is uitgevoerd onder familie, school en buitenschoolse opvang. Het regionale ministerie van Volksgezondheid raadt aan om besmette kinderen te laten behandelen met medicijnen en te vaccineren als dat nog niet is gebeurd. Scholen, kinderopvangcentra en ouders hebben informatie gekregen over de kinkhoestuitbraak.

Kinkhoest zeer besmettelijk

Volksgezondheid heeft aangegeven dat kinkhoest een ziekte is die zeer besmettelijk is via de luchtwegen. Het vormt een ernstig risico voor niet ingeënte zuigelingen. Ook voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en zwangere vrouwen kan kinkhoest gevaarlijk zijn.

In eerste instantie kan een besmetting met kinkhoest gemakkelijk worden verward met een verkoudheid of andere luchtweginfectie. Die eerste fase van kinkhoest gaat gepaard met een verstopte neus, lage koorts en af en toe een lichte hoest. Vanaf de tweede week kunnen ernstigere symptomen optreden. Vooral hevige en oncontroleerbare hoestbuien spelen dan op.

Lees ook: Voedselwaarschuwing in Spanje rond salmonellose uitbraak

Het regionale ministerie van Volksgezondheid benadrukt het belang van vaccinatie, als middel om te beschermen tegen kinkhoest. Verder is hoesthytiëne van groot belang. Ook vraagt het bevestigde gevallen en contacten om de aanwijzingen van de gezondheidsautoriteiten te volgen.

Verder zegt het ministerie dat deskundigen, zowel in Spanje als internationaal, een toename van kinkhoestgevallen hebben vastgesteld na de coronapandemie.

Lees hier meer informatie over kinkhoest van het Nederlandse RIVM.

Dit vind je misschien ook leuk