Update immigratieprobleem Spanje bij Ceuta en Melilla

door admin
Update immigratieprobleem Spanje bij Ceuta en Melilla

Immigranten uit landen zoals Kameroen, Nigeria, Ivoorkkust en Senegal wachten in de bergen achter de stad hun kans af om met honderden tegelijk te pogen Spaanse bodem te bereiken. Volgens diverse Spaanse media kampt de grenspolitie met een tekort. Vorige week vond er de massaalste poging om binnen te komen plaats met een bestorming van 1.500 personen. Donderdag nog poogden 17 immigranten in een auto middels een kamikaze-actie de grens te passeren. Een spijkerketting hield deze 10 mannen, 5 vrouwen en 2 minderjarigen tegen. Eerder wilde een Nigeriaan in een rolkoffer de grens passeren. Ook hem lukte het niet Spanje te bereiken.

Op het programma van de minister Jorge Fernandez Diaz stond een bezoek aan het asielzoekerscentrum in Melilla (CETI). Dit centrum zit overvol. In plaats van de 480 plaatsen die er officieel beschikbaar zijn, leven er op dit moment 1.300 asielzoekers. Deze week zullen weer 60 migranten worden overgebracht naar het vasteland van Spanje om de druk in het centrum in Melilla wat te verlichten. Rond het gebouw staan 11 tenten. 

Het nieuwste voorstel is om immigranten die illegaal in Marokko verblijven, bijvoorbeeld in de bergen Gurugurú, 500 dollar te geven als ze vrijwillig besluiten terug te keren naar hun land van herkomst. Dit initiatief heeft steun van Marokko en Zwitserland, Nederland, België en Spanje willen eraan meewerken. Volgens experts is het goedkoper dan om mensen eerst op te nemen in de diverse CETI’s om ze vervolgens aan het einde van de procedure alsnog terug te zenden met vliegtuigen of op andere wijze.

Terwijl de minister in Melilla was, werd er door tientallen immigranten geroepen ‘Salida, salida, salida‘, waarmee ze een overplaatsing naar het Spaanse vasteland eisten. Fernandez Diaz maakte van de gelegenheid gebruik om een investering van 1,5 miljoen euro aan te kondigen voor de versterking van de grens middels extra camarabewaking, veiligheidstorens en meer hekwerk.

‘Inmoreel’

De minister verdedigde eveneens nogmaals het optreden van de Spaanse grenspolitie op 6 februari, toen 15 immigranten verdronken bij hun poging Spanje te bereiken via de zee. ‘De Guardia Civil deed niets verkeerd, totdat het tegendeel wordt bewezen’, zo verklaarde Fernandez Diaz tegen de pers. Hij noemde het ‘inmoreel’ de agenten rechtstreeks verantwoordelijk te stellen voor de dood van de immigranten.

De grenspolitie zou op de tragische dag rubberen kogels en traangas hebben ingezet, waardoor onder de zwemmende migranten paniek ontstond en er uiteindelijk 15 zijn verdronken. Tot aan de Europese Commissie ontstond grote ophef en een uitgebreid onderzoek moet nu aantonen of de agenten al dan niet laakbaar hebben gehandeld.

Dit vind je misschien ook leuk