Update migratiecrisis Ceuta: Spanje stuurt 2.700 van 6.000 migranten terug

door admin
Update migratiecrisis Ceuta: Spanje stuurt 2.700 van 6.000 migranten terug

Dat een zo ongekend hoog aantal migranten, voornamelijk Marokkanen en sub-Sahara Afrikanen, Spaans grondgebied kon bereiken, kwam door het feit dat de Marokkaanse grensautoriteiten niets deden om ze tegen te houden. Dit naar aanleiding van een diplomatiek geschil tussen de Marokkaanse en Spaanse regeringen. 

‘Angst en onzekerheid’

Volgens de president van Ceuta is de gemoedstoestand van de bevolking er nu een van ‘weerstand, onzekerheid, rusteloosheid en angst’. Ceuta beleeft een ‘uitzonderingstoestand’ vanwege de migratiecrisis en inwoners zitten thuis en kinderen gaan niet naar school. ‘Er is een invasie aan de gang in onze stad. Het zou een vergissing zijn dit thema slechts als een migratieprobleem te beschouwen’, bevestigde Juan Jesús Vivas. 

Spanje stuurt leger

Na een spoedoverleg heeft de Spaanse landmacht in Ceuta ruim 3.000 militairen tot zijn beschikking. Enkele daarvan zijn maandag overgeplaatst om de crisis bij de grens met Marokko te bezweren. Militairen zijn samen met de verschillende extra politie-eenheden belast met de logistieke steun en het bijeen brengen en terugsturen van de door heel Ceuta verspreide migranten. 

2.700 migranten teruggestuurd

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken geeft aan tot dinsdag 12 uur al 2.700 migranten te hebben teruggestuurd van de in totaal ruim 7.000 die volgens de krant El Mundo inmiddels in de Spaanse enclave zijn aangekomen. Minister Grande-Marlaska benadrukte nog eens het Spaanse karakter van Ceuta, een ‘stad net zo Spaans als Sevilla en Madrid’ en beloofde de integriteit van de grens te bewaken met de onmiddellijke uitzetting van wie binnenkomt. Voor de minderjarige migranten geldt een andere situatie. Die worden niet direct teruggestuurd maar moeten eerst krachtens de nationale en internationale wetgeving een andere procedure doorlopen. 

Volgens de minister staat Spanje al drie jaar voor de migratie-uitdaging en benadrukt dit ook herhaaldelijk bij de Europese autoriteiten. De Spaanse migratiepolitiek is tegelijkertijd een Europese migratiepolitiek. 

Geen xenofobe berichten

María Jesús Montero, woordvoerder van de regering heeft andere politiek leiders dringend verzocht ‘verantwoordelijkheid en voorzichtigheid’ in acht te nemen in deze crisissituatie en gaf aan alle ‘xenofobe berichten waarmee gepoogt wordt migranten te criminaliseren te associeren als criminele acties’. Dit zei Montero tijdens een persconferentie na de ministerraad op dinsdagochtend. ‘Het laatste dat de migratiecrisis kan gebruiken, is dat politieke leiders aanzetten tot haat en angst’. 

‘Verdedigen van ons grondgebied’

Minister Ábalos van Transport erkende dat de situatie in Ceuta ‘zorgwekkend’ is sprak de toezegging van de regering uit ‘ons grondgebied te verdedigen’. Daartoe zijn extra politieagenten en militairen naar Ceuta gestuurd. 

Chantage van Marokko

De leider van Más País, Iñigo Errejón laakte de ‘chantage’ van Marokko en eiste een ‘ferm optreden’ van zowel Spanje als de Europese Unie. Voorts vroeg hij ook dat de resoluties van de Verenigde Naties met betrekking tot de Westelijke Sahara worden nageleefd. De grens tussen Marokko en Ceuta is niet alleen een Spaanse grens, maar ook een Europese grens en daarom moet ook de EU optreden in Errejón’s optiek. 

Brussel heeft Marokko al gewaarschuwd met de mededeling dat Ceuta ook de Europese grens’ is en geëist dat Rabat de controle terugneemt over die grens. 

Dit vind je misschien ook leuk