Update opmars omicron-variant in Spanje

door admin
Update opmars omicron-variant in Spanje

De krant El Mundo schrijft dat de premier geen concrete voorstellen heeft en dat zeven autonome regio’s vragen om opnieuw de verplichting tot het dragen van een mondmasker in buitenruimtes in te voeren. Verdere maatregelen die op tafel liggen zijn het beperken van het aantal mensen bij vieringen, het verminderen van de capaciteit binnenshuis of het vermijden van het bijwonen van massa-evenementen zijn enkele aanbevelingen die deze woensdag uit de vergadering kunnen komen. 

Kritieke situatie

De situatie is kritiek: coronavirusinfecties bereikten op dinsdag het hoogste aantal tot nu toe tijdens de hele pandemie, met 49.823 gevallen en een toename van de incidentie van 86 punten tot 695. De IC-bezetting registreert een progressieve toename en is nu 15,7 procent. 

Quarantaine-regel

De technici van het ministerie van Volksgezondheid en de regio’s zijn bovendien overeengekomen dat volledig gevaccineerde nauwe contacten van iemand die besmet is met de omicron-variant van het coronavirus geen tien dagen in thuisquarantaine hoeven.

Deze mensen zullen gedurende een periode van 10 dagen na het laatste contact met een bevestigd geval hun activiteiten moeten beperken tot de essentiële, hun sociale interacties zoveel mogelijk verminderen, nauwgezet preventiemaatregelen volgen, zoals het gebruik van maskers en nauwlettend volgen of ze geen compatibele symptomen ontwikkelen. 

Virusincidentie

Op dit moment ligt de virusincidentie in heel Spanje boven de 500 gevallen per 100.000 inwoners, behalve in de regio’s Andalusië en Castilla-La Mancha. In Baskenland, Navara, Aragón en La Rioja ligt de incidentie boven de 1.000 gevallen. De situatie in Navarra is het slechtst te noemen met een incidentie van 1.488 gevallen per 100.000 inwoners. Dat aantal neemt gemeten over de laatste 24 uur toe tot 1.795 gevallen. 

‘Uitgeput met een beestachtige overbelasting’

Ondertussen hekelen artsen en zorgprofessionals in Spanje het gebrek aan personeel om de stijgende vraag naar zorg op te vangen. “”We zijn uitgeput, met een beestachtige overbelasting”, zegt Carolina Perez de la Campa, een huisarts in San Sebastián de los Reyes (Madrid) samen in El País. Zorgprofessionals die worden geconfronteerd met de explosie van infecties terwijl ze uitgeput zijn na bijna twee jaar van coronagolven en nauwelijks rust. De vraag neemt toe en de personele middelen nemen af ​​in plaats van te groeien. Als gevolg daarvan wordt ziek zorgpersoneel niet vervangen, vakanties geschrapt en moeten velen dubbele diensten draaien om alles op te kunnen vangen. In veel Spaanse regio’s kunnen gezondheidscentra de toestroom van patiënten niet of nauwelijks meer aan

Omicron heeft delta-variant bijna verdrongen

Het Centrum voor de Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties (CCAES) meldt een “snelle vervanging van de deltavariant door omicron” in zijn laatste rapport. Ómicron werd gedetecteerd in 47,2% van de monsters die werden gevolgd in Spaanse laboratoria van 6 tot 12 december. Dit blijkt uit de voorlopige gegevens in een document van 20 december. De week ervoor was dat nog 3,4%.

Spaanse premier wil Kerstmis redden

Sánchez beloofde dat dit “de kerst van het herstel” zou zijn, maar de nieuwe records van besmettingen dreigen roet in het eten te gooien. De regering probeert een “krachtig” economisch herstel in stand te houden, en is er zeker van dat het al aan de gang is, en overweegt voorlopig niet om terug te keren naar scenario’s van strenge beperkingen en opsluitingen. Regeringswoordvoerster Isabel Rodríguez vermeed op dinsdag alarm te slaan en riep op tot “kalmte en voorzichtigheid”. Ook vroeg zij van de regionale leiders geen paniek te veroorzaken door te kiezen voor termen als “kritiek”, na de drastische toename van het aantal besmetingen. 

Dit vind je misschien ook leuk