Vaarwel belastingaangifte in Spanje?

Minister kondigt belangrijke wijzigingen in inkomsten belasting aan

door admin
inkomstenbelasting

De Spaanse minister van Financiën, María Jesús Montero, heeft belangrijke wijzigingen in de inkomstenbelasting (IRPF) aangekondigd. Daardoor hoeven miljoenen Spanjaarden mogelijk geen belastingaangifte meer te doen.

Deze veranderingen komen tegelijk met de verhoging van het minimumloon tot 1.134 euro per maand. Deze maatregel is al met terugwerkende kracht bevestigd en zal meer dan twee miljoen mensen ten goede komen vanaf 1 januari dit jaar.

Verhoging van het minimumloon

De verhoging van het minimumloon in Spanje is een stap in de richting van economische verbetering voor velen die worstelen met de gevolgen van inflatie en rentetarieven op hun huishoudbudget. Met deze maatregel hoopt de regering veel mensen uit de kwetsbaarheid en armoede te halen. Daar komen steeds meer burgers in terecht door de macro-economische situaties.

Belastingvrijstelling verhoogd

Samen met de verhoging van het minimumloon wordt de belastingvrijstelling voor de inkomstenbelasting (IRPF) verhoogd. Volgens minister Montero wordt de inkomensgrens waarboven men belasting moet aangeven, verhoogd van de huidige 15.000 euro naar 15.876 euro. Dat komt overeen met het jaarlijkse brutosalaris van degenen die nu het verhoogde minimumloon ontvangen.

Lees ook: Hoe de Spaanse belastingdienst ontdekt of je contant geld in huis bewaart

Deze wijziging zal naar schatting 5,2 miljoen mensen ten goede komen die zich aan de onderkant van de inkomensschaal bevinden. Het kan leiden tot een jaarlijkse besparing van 1.385 euro. Het doel van deze maatregel is dat “belastingplichtigen op dit inkomensniveau vrijgesteld worden van de bijbehorende belastingen”. Dit betekent dat mensen die vanaf nu 1.134 euro per maand gaan verdienen, geen inkomstenbelasting op hun loonstrookje meer hoeven in te houden. Ook hoeven ze de volgende belastingaangifte over 2024 (praktisch uitgevoerd in 2025) niet in te dienen.

Impact op de belastingplichtigen

Deze stap van de Spaanse regering wordt gezien als een significante verlichting voor miljoenen economisch kwetsbare werknemers. Door de drempel voor belastingaangifte te verhogen, geeft de overheid een duidelijk signaal dat ze streeft naar een eerlijker belastingstelsel dat rekening houdt met de behoeften van de laagstbetaalden.

Lees ook: Tien tips om minder belasting te betalen in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk