Vanaf februari geen mondkapjes meer in vluchten van en naar Spanje

door admin
Vanaf februari geen mondkapjes meer in vluchten van en naar Spanje

De bedoeling is om de wijziging de komende weken voor te leggen aan de Raad van Ministers. Dit is bevestigd door bronnen van het Interterritoriale Gezondheids Comité aan El Confidencial Digital. Het einde van de mondkapjesplicht zou in de “eerste dagen van de maand” rond moeten zijn.

Bekijk ook: Vliegmaatschappij Iberia wil dat Spanje mondkapjesplicht in OV opheft

Dat betekent dat het besluit met ongeveer een maand wordt vervroegd aangezien het oorspronkelijke idee was om reizigers in vliegtuigen nog het hele eerste kwartaal van 2023 een mondkapje te laten dragen. De achterliggende gedachte was dat juist in deze wintermaanden het aantal infecties onder controle gehouden moest worden.

Fernando Simón, directeur van het gezondheidscomité (CCAES), nam het initiatief en schreef een brief aan de Covid-monitoringscommissie. Hierin wordt gesteld dat handhaving van deze maatregel onlogisch is, aangezien er feesten, concerten en andere massabijeenkomsten plaatsvinden waarbij burgers geen mondkapje hoeven te dragen.

Tot op heden is Spanje het enige land in de Europese Unie dat deze eis handhaaft. Het heeft tot grote verontwaardiging geleid in de toeristische sector. Agentschappen en luchtvaartmaatschappijen waarschuwden dat het dragen van een mondkapje in een vliegtuig zinloos was en dat een “homogenisering van maatregelen en beperkingen” nodig is om te passen bij de rest van Europa.

Reizigers wijken uit naar andere vliegmaatschappijen

Spaanse luchtvaartmaatschappijen beweren zelfs dat reizigers vanwege die mondkapjesplicht uitwijken naar andere vliegmaatschappijen. “Veel internationale passagiers vertellen ons dat ze liever met andere luchtvaartmaatschappijen of naar andere bestemmingen vliegen, omdat ze geen tien uur met een masker willen vliegen als dat niet strikt noodzakelijk is”, legt Iberia’s bedrijfsdirecteur Juan Cierco uit.

Dit vind je misschien ook leuk